Entertainment/Royals
1729564815
Royals

Voor het eerst in 59 jaar: Queen Elizabeth laat verstek gaan bij opening parlement

Koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth

Door gezondheidsproblemen ontbreekt de koningin Elizabeth dinsdag bij de traditionele opening van het Britse parlementaire jaar. Er zijn weer problemen opgetreden met haar mobiliteit, meldt Buckingham Palace. De Queen wordt vervangen door haar zoon en beoogd opvolger, prins Charles. Hij zal nu de troonrede houden.

Koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth

Volgens Britse media ontbreekt Elizabeth voor het eerst in 59 jaar bij de jaarlijkse ceremonie. Ze werd zeventig jaar geleden, in februari 1952 gekroond tot koningin. In 1959 en 1963 kon ze ook niet aanwezig zijn, toen was ze in verwachting.

Niet Elizabeth, maar haar zoon Charles komt nu dus naar Westminster om de Queen’s Speech voor te lezen. In deze toespraak wordt het belangrijkste beleid van de regering voor het komende jaar uiteengezet. De rede zal dit jaar onder meer gaan over de economische groei en het herstel na de coronapandemie. Na de toespraak gaan parlementariërs in debat over het aangekondigde beleid.

Wandelstok

De 96-jarige vorstin verschijnt vanwege haar gezondheid steeds minder in het openbaar. Ze liet zich alleen zien bij de herdenkingsdienst voor haar man prins Philip in maart. Toen gebruikte ze een wandelstok. Begin juni wil de koninklijke familie met een feestweekend vieren dat Elizabeth zeventig jaar op de troon zit. Bij welke activiteiten van het jubileum het staatshoofd zelf aanwezig is, wordt kort voor de evenementen bekendgemaakt.

Afgelopen week maakte Buckingham Palace al bekend dat de koningin niet bij haar jaarlijkse tuinfeesten aanwezig is. Volgens Britse media zou ze het festijn in mei overslaan, omdat ze niet meer in staat is lange tijd achter elkaar te staan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop