Nieuws/Entertainment
1747191
Entertainment

Nederlanders grijpen naast Oscars

Hoyte van Hoytema

Hoyte van Hoytema

De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema heeft geen Oscar gewonnen. Hij was in de race voor het oorlogsepos Dunkirk. Eerder viste een andere landgenoot achter het net bij de Oscar voor beste make-up; hiervoor was de Friese make-upartiest Arjen Tuiten genomineerd. Het beeldje ging naar de film Darkest Hour.

Hoyte van Hoytema

Hoyte van Hoytema

De Oscar in de categorie beste camerawerk ging naar Roger Deakins voor de film Blade Runner 2049. De 68-jarige Deakins was voor de veertiende maal genomineerd, maar won nog nooit eerder. Hij gold, ondanks alle lovende kritieken voor Van Hoytema, als favoriet in deze categorie. Blade Runner 2049 is het vervolg op de sf-klassieker uit 1982, met Rutger Hauer in de hoofdrol. In de sequel speelt de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks een hoofdrol.

Het was de eerste keer dat een Nederlander was genomineerd voor beste camerawerk. Ook kwam het niet eerder voor dat een landgenoot kans maakte op het felbegeerde beeldje in de categorie beste make-up.

Wonder, met in de hoofdrol Julia Roberts, vertelt over een misvormd jongetje dat naar school gaat. Het is de eerste maal in de filmgeschiedenis dat een jonge acteur met grime op een hoofdrol in een film vertolkt. Tuiten vreesde van tevoren al dat hij buiten de prijzen zou vallen