Entertainment/Film
1748248282
Film

’Før frosten’: Verscheurd door honger

— Wat: film, drama

— Regie: Michael Noer

— Met: Jesper Christensen, Clara Rosager, Ghita Norby

De ellende stapelt zich op in ’Før frosten’.

De ellende stapelt zich op in ’Før frosten’.

De ene avond delen ze een half kommetje pap, de volgende dag een stuk beschimmeld brood. Boer Jens en zijn drie kinderen hebben een zware winter voor de boeg. Hun oogst verregent, de veestapel slinkt. Het Denemarken van de negentiende eeuw toont geen genade, in de eerste tien minuten van Før frosten.

De ellende stapelt zich op in ’Før frosten’.

De ellende stapelt zich op in ’Før frosten’.

Wanneer dochter Signe verliefd wordt op een jonge boer uit de buurt, grijpt Jens zijn kans om een beetje geld aan de uithuwelijking over te houden. Maar dan verschijnen er twee buitenlanders die meer centen op zak blijken te hebben. Jens denkt zijn gezin in één klap uit de problemen te krijgen. Een oog voor het geluk van zijn eigen dochter lijkt hij niet meer te hebben. Noch voor dat van zijn twee zoons.

Regisseur Michael Noer zet zijn hoofdpersoon op het randje van de afgrond. Voor Jens dreigt er niet alleen een tekort aan geld en voedsel, maar ook aan status. Een moeilijke rol voor Jesper Christensen, die niet altijd met genoeg gevoel speelt om sympathiek te blijven. De handgefilmde beelden in natuurlijk licht zijn intussen fijn voor het oog, maar de grootste focus ligt toch echt op bedompte misère. En zeker tegen het einde wordt dat net even te veel van het goede.

✭✭✭