Entertainment/Film
1755756751
Film

Hollywoodsterren willen verantwoord gebruik vuurwapens in films

Amy Schumer

Amy Schumer

Zo’n tweehonderd Hollywoodsterren, onder wie comédienne Amy Schumer, actrice Julianne Moore en producer J.J. Abrams, hebben in een open brief opgeroepen tot verantwoord vuurwapengebruik in films en tot het beperken van scènes waarin kinderen vuurwapens gebruiken.

Amy Schumer

Amy Schumer

Volgens de ondertekenaars van de brief hebben eerdere protesten tegen bijvoorbeeld roken, rijden onder invloed en het dragen van autogordels allemaal baat gehad bij een positieve representatie van die onderwerpen in films en tv-series. „Het is nu tijd om vuurwapenveiligheid op te pakken”, schrijven de sterren in samenwerking met de non-profitorganisatie Brady Campaign.

De artiesten stellen niet voor om vuurwapens volledig af te schaffen op tv of in films. „We vragen schrijvers, regisseurs en producers om terughoudend te zijn met vuurwapengeweld op het scherm en om te laten zien wat goede manieren zijn om deze wapens veilig te kunnen gebruiken.”

Alternatieve wapens

Zo wordt er gevraagd om wapens veilig te laten opbergen en om voorafgaand aan de opnames te kijken of er alternatieve wapens gebruikt kunnen worden in bepaalde scènes, zonder de integriteit van de film of de serie te schaden. Daarnaast roepen de briefschrijvers op om scènes waarin kinderen met vuurwapens te zien zijn zo veel mogelijk te vermijden. In het jaar 2020 kwamen volgens het Amerikaans gezondheidsagentschap CDC 4368 kinderen en jongeren tot en met 18 jaar om het leven door vuurwapens. Dat zijn er gemiddeld 12 per dag.

De brief volgt op recente schietpartijen in de VS waarbij tientallen mensen omkwamen, onder meer op een basisschool in Uvalde, Texas en in een supermarkt in Buffalo, New York.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop