Nieuws/Entertainment
1761001
Entertainment

’Verhaal Gewoon Vrienden moet worden verteld’

George Tobal (links) en Majd Mardo (rechts) bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

George Tobal (links) en Majd Mardo (rechts) bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Acteur Majd Mardo studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en speelde bij de Toneelmakerij en Oostpool. Hij won vorig jaar een Gouden Kalf en in het najaar treedt hij toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam (TGA). Maar eerst is hij nog te zien de telefilm Gewoon Vrienden die op woensdag 7 maart en vrijdag 9 maart wordt uitgezonden.

George Tobal (links) en Majd Mardo (rechts) bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

George Tobal (links) en Majd Mardo (rechts) bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

„Ik geloof het nog steeds niet helemaal”, verontschuldigt hij zich als TGA ter sprake komt. „Er is eigenlijk als acteur in Nederland weinig hogers haalbaar dat TGA. Het is een fantastisch gezelschap dat werkt met de grootste regisseurs. Het is een groep waar ik altijd vol respect tegen op heb gekeken, bijna met een soort afgunst: ’dat is iets dat ik nooit zal kunnen bereiken’. Het is onwerkelijk dat ik daar straks tussen mag staan.”

De lieve, romantische film Gewoon Vrienden vertelt over twee jongens die verliefd op elkaar worden. Het lijkt een simpel verhaal dat wordt verteld maar het is anno 2018 nog steeds nodig, bepleit Mardo. Dat wordt bijvoorbeeld bewezen door de hele rel rond de posters van Suitsupply. „Ik vind het heel belangrijk dat dit soort films wordt gemaakt omdat je op die manier het onderwerp verder ’normaal’ maakt”, legt Mardo uit. „De enige manier om dat te doen, is door mensen die het nog steeds zo erg vinden dat er homo’s zijn er langzaam aan te laten wennen. Misschien is er iemand die deze film ziet en walgt van het idee van twee zoenende mannen. Maar misschien heb je toch een zaadje geplant en denkt diegene ergens over een paar weken of maanden terug aan de film: ’hoe erg is het nou eigenlijk wat ik gezien heb?’.”

Klein positief puzzelstukje

Bovendien hebben homo’s óók verhalen nodig waar ze zich in herkennen, vindt de acteur. „Ik loop juist langs die poster en denk: ’wat zou ik graag met mijn vriend ook zo openlijk op straat kunnen zoenen net zoals hetero’s dat kunnen’. Ik vind het echt geweldig van Suitsupply dat het bedrijf zo zijn nek uitsteekt. Mijn ex durfde dat dus niet, op straat zoenen. Die was bang dat we erop aangekeken werden, die schaamde zich voor ons.” Gewoon vrienden zal de wereld niet direct veranderen, beaamt de acteur. „Maar het is een klein positief puzzelstukje dat misschien bijdraagt aan een tolerantere wereld.”

Mardo vindt het ook fijn dat de niet-blanke familie van zijn personage geen hekel heeft aan homo’s, zoals vaak in films en series het geval is. „Er zijn ook mensen van niet-Nederlandse komaf die niets tegen homo’s hebben en die het prima vinden als hun zoon of dochter op mensen van hetzelfde geslacht valt. En ik vind het ontzettend goed dat deze film dat toont. Ik hoop echt dat het tonen dat het ook op deze manier kan sommige jongens die nog twijfelen of in de kast zitten kan helpen sneller vrede met zichzelf te hebben en zichzelf sneller te accepteren.”

Jenny Arean

De jonge acteur deelde de set onder meer met Jenny Arean, die de oma van zijn vriendje speelt. „Het is een geweldige vrouw: ze is heel nuchter, heel gezellig, heel praatgraag. Ze was een enorme gangmaker op de set, maar ze is ook heel streng en eerlijk en professioneel.” Hij leerde van de 75-jarige zangeres dat het niet erg is om het te zeggen als je dingen niet meteen snapt. „Het gebeurt wel eens dat een regisseur iets zegt en dat je dan knikt terwijl je toch niet helemaal precies weet wat hij of zij bedoelt. Je wilt niet dom overkomen op zo’n moment. Zij is dan heel recht door zee en zegt: ’nee, ik snap het niet, leg het nog eens uit’. Dat vond ik een verademing.”

Gewoon Vrienden is woensdag 7 maart en vrijdag 9 maart te zien bij de NPO.