1767237
Entertainment

Meer kritiek op bond tegen rapper Damso

De kritiek op de Belgische voetbalbond KBVB zwelt aan omdat de organisatie de rapper Damso heeft uitgekozen om een WK-lied te maken. De topvrouw van sponsor Proximus, Dominique Leroy, kan zich niet vinden in de keuze van de voetbalbond en dringt erop aan de opdracht in te trekken. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) noemt Damso’s teksten „vulgair.” Eerder deze week begon de Vrouwenraad een campagne omdat de teksten van de in Congo opgegroeide artiest vrouwonvriendelijk zijn.

„Het zou de voetbalbond sieren toe te geven dat ze een foute keuze hebben gemaakt”, zei De Croo donderdag in de Kamer. Telecomreus Proximus onderstreept de waarden van het bedrijf: eerbied voor elk individu, vrouwvriendelijkheid en gendergelijkheid. Het bedrijf verwacht van zijn partners dat ze dezelfde waarden onderschrijven.

Leroy heeft te kennen gegeven dat ze expliciet afstand neemt van de keuze voor Damso en erop zal aandringen die beslissing te wijzigen, aldus De Croo. Ook binnen de voetbalbond gaan nu stemmen op om afscheid te nemen van rapper Damso. KBVB-bestuurslid Joseph Allijns liet donderdagavond op Twitter weten dat hij niet langer achter de keuze voor Damso staat. „Ik denk dat er nog wel mensen zullen volgen. Ik verwacht nog een debat binnen de voetbalbond rond dit punt”, zegt Allijns in een toelichting tegen de VRT.

Het WK-lied van Damso is nog niet uitgebracht, maar de bond heeft het lied al wel gehoord. Het lied „heeft ons enorm gecharmeerd om de grote verenigende boodschap ervan”, zei de bond eerder in Belgische media.