Entertainment/TV
1771963100
TV

NPO over Ongehoord Nederland: ’Grens is bereikt’

De NPO heeft vrijdag gereageerd op een uitzending van Ongehoord Nederland, naar aanleiding van een recente aflevering van Ongehoord nieuws op NPO1.

Presentatrice Raisa Blommestijn gebruikte in de aflevering van Ongehoord Nieuws afgelopen donderdag onder meer het beladen n-woord. Voordat ze dat deed werden er, zonder enige context, vier korte internetfilmpjes getoond van mensen die geslagen werden. Volgens de presentatoren: „een minder belichte kant van racisme.” Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van NPO, laat nu weten dat hiermee de grens van de redactionele vrijheid is bereikt.

„De NPO heeft de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft. Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt. We verzoeken dan ook het Commissariaat voor de Media om zich hierover uit te spreken in het licht van het Mediawet-artikel 2.88 lid 5: ’een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’”, laat Leeflang weten in een verklaring.

Gevolgd door: „Bij de NPO komen veel klachten binnen over deze uitzending, waaronder ook kopieën van klachten die bij de Ombudsman zijn ingediend. We vragen de ombudsman om deze met voorrang te behandelen.”

’Bizar’

Ongehoord Nederland moet „van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld niets hebben.” Dat laat de omroep weten in een reactie op de kritiek.

„Volgens de NPO zouden daarbij ’de grenzen van racistische of discriminerende uitlatingen’ zijn bereikt”, laat Ongehoord Nederland weten. „Volgens het bestuur van ON! is daarvan geen enkele sprake en is dat ook nooit de bedoeling geweest.” De omroep zegt niemand te hebben willen beledigen met het item waarin een compilatie van beelden te zien is van onbekende mensen van kleur die op onbekende plekken witte mensen in elkaar slaan. „Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan.”

Volgens presentatrice Raïsa Blommestijn wilde het programma hiermee „een op sociale media minder belicht aspect van racisme” tonen. Blommestijn zelf schrijft op Twitter dat het „bizar” is „wat een enkel woord losmaakt.” Ze zegt sindsdien „talloze (doods)bedreigingen en geweldfantasieën” te hebben ontvangen.

Omroepen spreken ON aan op item

De omroepen die deel uitmaken van de NPO hebben collectief het racisme-item veroordeeld. Zij vinden dat in het filmpje „middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd die wij gezamenlijk kwalificeren als onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO. Dit is het platform van de publieke omroep onwaardig.” Dat stellen zij in een gezamenlijke verklaring.

De omroepen stellen met klem dat „wij pal staan voor vrijheid van meningsuiting. Vrije nieuwsgaring is een hoeksteen van onze open samenleving. Iedere dag zetten wij ons in om het publiek op een eerlijke manier te informeren. Vanuit onze eigen levensvisie of geloofsovertuiging, maar altijd met respect voor het standpunt van de ander. Voor iedere fatsoenlijke mening moet ruimte zijn binnen het publieke bestel.”

Maar de vrijheid van meningsuiting kent grenzen, vervolgen zij. „Daar waar onder de mantel van journalistiek racistische ideeën worden verspreid, is die grens bereikt. Wij spreken collectief onze afkeuring uit tegen het item over racisme in de uitzending van het programma Ongehoord Nieuws van 15 september.”

De verklaring is ondertekend door NTR, VPRO, ZWART, AVROTROS, PowNed, KRO-NCRV, HUMAN, MAX, EO, WNL en BNNVARA. De omroepen zeggen te spreken namens „alle makers” in Hilversum.

Ongehoord Nederland, de omroep die Ongehoord Nieuws twee keer per week begin van de middag uitzendt, ligt al langer onder een vergrootglas. Zij kregen een financiële sanctie opgelegd omdat ze zich niet altijd houdt aan de Journalistieke Code van de NPO, aldus ombudsman Margo Smit. De omroep heeft laten weten bezwaar aan te tekenen.

De omroep van Arnold Karskens kreeg vorig jaar van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep „dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek” deelde als andere omroepen binnen de NPO.