Nieuws/Entertainment
1772769
Entertainment

BLØF pakt uit in Ziggo Dome

Met de single Zoutelande onverwacht hoog in de hitlijsten is het momenteel een feest om deel uit te maken van BLØF. „Je snapt wel dat het er bij ons vrolijk aan toe gaat momenteel”, zegt bassist Peter Slager aan de vooravond van BLØFs concert in de Ziggo Dome. Zaterdagavond spelen de heren voor de derde keer in hun carrière in de Amsterdamse poptempel.

Anders dan bij de kleinere shows werd de afgelopen dagen nog even flink gerepeteerd. „Bij clubshows is altijd overal hetzelfde maar dit vergt toch maanden van voorbereidingen. Normaal repeteren we ook zo min mogelijk”, vertelt Peter. Omdat er nu een aantal gastmuzikanten zijn voor wie de nummers van BLØF nog geen gesneden koek zijn, werd een groot deel van het repertoire wel doorgenomen in de afgelopen dagen. De Zeeuwse band haalt zaterdag namelijk elf strijkers, zeven blazers en een extra gitarist het podium op.

Of er ook andere gasten komen, blijft nog een verrassing. „Daar zeg ik nog niets over. Maar een optreden met Geike Arnaert ligt wel in lijn der verwachting”, lacht Peter. Op Zoutelande is de Vlaamse zangeres ook te horen. BLØF heeft met de single momenteel een nummer 1-hit te pakken in de Mega Top 50 en de Top 40. In de Single Top 100 bleef de plaat vooralsnog steken op plek drie. Voor BLØF is Zoutelande de eerste grote hit in dik tien jaar.

„Wij zijn net zo verbaasd als ieder ander dat we nog een hit in zo’n afmeting mogen scoren”, zegt Peter. „We hadden het nummer vanwege de sfeer expres in het najaar gelanceerd maar het ging het pas echt goed doen na de kerst. Een radiohitje hadden we wel verwacht, maar zo erg... Nee. Het is echt heel bijzonder.”

Verjonging

Het succes van Zoutelande zorgt er ook voor dat BLØF een nieuw publiek bereikt. „Het grappige is dat er opeens een aanwas van jong publiek is. Afgelopen jaar zagen we sowieso al een verjonging in het publiek. Als je dan zo’n nummer als Zoutelande speelt, gaat er een trilling door de zaal en alle telefoontjes gaan de lucht in. Echt wonderlijk”, aldus Peter.

Van grote nervositeit voor het concert in de Ziggo Dome is overigens geen sprake meer, zegt Peter na inmiddels twintig jaar podiumervaring met BLØF. „Gezonde spanning, dat wel. Maar het went nooit en zo blijft het vreselijk leuk en bijzonder.”

Degenen die geen kaartjes hebben bemachtigd, kunnen in december terecht in Ahoy. Voor het eerst sinds 2005 staat BLØF dan weer op het Rotterdamse podium als hoofdartiest. „Zo’n hit verhoogt de vraag naar kaartjes. De Ziggo was al uitverkocht en het was al te laat om daar nog een datum aan toe te voegen. Toen kwam Ahoy in beeld”, aldus Peter. „Een mooi moment om daar weer terug te keren.” Voor het concert van 14 december zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.