Nieuws/Entertainment
1773337
Entertainment

Belgisch staatsbezoek Canada in teken WOI

Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken zaterdag naar Canada voor een staatsbezoek. In hun kielzog reizen onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, de vijf ministers-presidenten van Belgische gemeenschappen en gewesten, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem en tal van zakenlui en academici mee. Het is meer dan veertig jaar geleden dat een Belgische vorst Canada aandeed. In 1977 bezochten koningin Fabiola en koning Boudewijn het land.

Koning Filip heeft onder meer een ontmoeting op de agenda staan met gouverneur-generaal Julie Payette. De voormalige astronaute vertegenwoordigt als gouverneur-generaal de Britse koningin, die ook staatshoofd van Canada is. Het bezoek staat in het teken van drie thema's: de herdenking van het oorlogsverleden, de economische betrekkingen en culturele en academische uitwisseling.

België heeft een bijzondere plaats in de Canadese oorlogsgeschiedenis. Een kwart van de 61.000 gesneuvelde Canadezen in de Eerste Wereldoorlog liet het leven op de Belgische slagvelden.

Op handelsvlak staan onder meer een bezoek van de koning aan een fabriek van de Waalse fabrikant van vliegtuigonderdelen Sonaca en aan een diamantcentrum op de planning.

Het staatsbezoek duurt een week. Zaterdag 17 maart wordt het Belgische koningspaar weer thuis verwacht.