Entertainment/TV
1776200244
TV

KRO-NCRV: Documentaire Cannabis met ’journalistieke zorgvuldigheid’ gemaakt

De documentairereeks Cannabis van Robert Oey en Arjen Sinninghe Damsté is met „grote journalistieke zorgvuldigheid” gemaakt. Dat laat een woordvoerder van de KRO-NCRV maandag desgevraagd weten. Het OM zei eerder niet blij te zijn met de manier waarop een aantal officieren van justitie wordt neergezet.

Ook vindt justitie de toon van de voice-overteksten in de serie ’tendentieus en suggestief’. De manier waarop de officieren van justitie zijn afgebeeld zouden kwalijk en onbehoorlijk zijn. „Het staat het OM natuurlijk vrij om over het eindresultaat van de documentaire een oordeel te hebben, maar dat doet niets af aan de zorgvuldigheid waarmee de documentaire is gemaakt”, aldus de omroep.

De documentairereeks van producent Oey en regisseur Sinninghe Damsté belicht de geschiedenis van het Nederlands softdrugsbeleid vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zij maakten een reconstructie van de totstandkoming en de verwording van het Nederlands gedoogbeleid. Een rode draad in de serie vormt de zaak rond de oprichter en voormalig eigenaar van coffeeshopketen GrassCompany Johan van Laarhoven, die in 2014 in Thailand tot 103 jaar celstraf werd veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. Van Laarhoven zit sinds begin dit jaar vast in Nederland.