Entertainment/Royals
1782432294
Royals

Prins Andrew legt openbare functies neer na Epstein-affaire

Prins Andrew neemt naar aanleiding van het interview over zijn vriendschap met de vermeende misbruikmiljardair Jeffrey Epstein een stap terug binnen het Britse koningshuis en legt zijn openbare functies neer. Dit laat hij woensdagavond in een verklaring weten.

Hij belooft opsporingsinstanties die de affaire Epstein onderzoeken, indien gewenst, medewerking te verlenen. Ook zegt hij mee te voelen met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair.

Andrew werd in een vraaggesprek afgelopen weekend met de BBC aan de tand gevoeld over zijn relatie met Epstein die eerder dit jaar in een New Yorkse cel zelfmoord pleegde. Epstein werd onder meer beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige meisjes en kreeg voor soortgelijke vergrijpen in 2008 in Florida 13 maanden cel.

De 59-jarige prins en hertog van York is het derde kind en de tweede zoon van koningin Elizabeth II en prins Philip. Hij betreurt dat hij door een slechte inschatting met Epstein in aanraking is gekomen. De zelfmoord van de Amerikaan heeft volgens Andrew helaas veel vragen onbeantwoord gelaten en Andrew voelt naar eigen zeggen diep mee met de slachtoffers die deze zaak graag achter zich zouden laten.

De storm die over zijn betrokkenheid bij Epstein is losgebarsten, ondermijnt volgens de prins „het werk van zijn familie en de waardevolle taken die hij in veel organisaties zoals liefdadigheidsinstellingen heeft” en die hij met trots steunt. „Daarom heb ik Hare Majesteit gevraagd of ik me binnenkort mag terugtrekken uit openbare functies en zij heeft daarin toegestemd.”

Goede doelen waar Andrew werk voor doet, lieten maandag al weten dat ze nadachten over het beëindigen van hun relatie met de prins.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo