Nieuws/Entertainment
1784582
Entertainment

Chantal Janzen wordt gezicht voor blinden

Chantal Janzen

Chantal Janzen

Chantal Janzen gaat zich inzetten voor de blinden en slechtzienden in Nederland. De 39-jarige presentatrice en actrice is één van de gezichten van de actie Blind voor 1 dag van het Oogfonds. Ook onder meer Rick Brandsteder, Charly Luske en Anky van Grunsven helpen mee.

Chantal Janzen

Chantal Janzen

„Steeds meer Nederlanders hebben een oogziekte. Helaas heb ik daar in mijn nabije omgeving ook mee te maken”, vertelt Chantal. Ze hoopt dat ze op 21 juni, de landelijke actiedag, zoveel mogelijk geld weet op te halen voor onderzoek naar oogziektes.

Schrijver Ronald Giphart is ambassadeur van het Oogfonds en heeft zelf te maken met de oogziekte maculadegeneratie. Zijn vader had last van dezelfde ziekte. „Wat begon als een wazige vlek in het midden van mijn vaders zicht werd steeds groter, tot hij een belangrijk deel van zijn zicht miste. Ik merk er zelf nog niets van, maar wat moet ik als straks mijn zicht wegvalt?”, vraagt Giphart zich af. Op dit moment bestaat er nog geen behandeling voor veel oogaandoeningen.

In Nederland wonen 350.000 slechtzienden en blinden. Bij deelname aan de Blind voor 1 dag-uitdaging krijg je een pakket met daarin een speciale bril, om zo zelf te ervaren hoe het is om weinig tot niets te zien.