Nieuws/Entertainment
1800853
Entertainment

Victoria Koblenko volgde tegenstander Poetin

Victoria Koblenko volgde voor de documentaire De vrouw die Poetin wil verslaan Ksenia Sobtsjak. Zij neemt het zondag tijdens de Russische presidentsverkiezingen op tegen Vladimir Poetin.

Koblenko en Sobtsjak hebben veel gemeen. Ze werden geboren in de Sovjet Unie, zijn beiden 37, komen uit de entertainmentwereld, hebben een zoontje van anderhalf en studeerden politicologie. „Al die parallellen, het lag er zo dik bovenop dat ik het alleen al daarom niet kon laten liggen. En ze fascineert me. Ik dacht dat zo’n harde zakentante, die volgens de officiële cijfers rijker is dan Poetin, vooral meedeed om haar mediaprojecten meer spin-offs te geven. Toen Ksenia zich in oktober verkiesbaar stelde, vond iedereen dat ook lachwekkend. ’Haha, onze Paris Hilton die nog in de Playboy stond?’”

Maar toen Koblenko Sobtsjak beter leerde kennen, kwam er ook bewondering voor de nieuwbakken politica. „Wat ze deed om vliegensvlug een politiek cv op te bouwen? Als een soort Pieter Storms van Breekijzer gewone mensen te hulp schieten. Dus naar een vuilnisbelt gaan waar mensen bijna niet kunnen ademen door de manier waarop daar afval wordt verbrand en er schande van spreken dat de overheid hier de ogen voor sluit. En het lukte ook om daar voor verandering te zorgen.”

Sobtsjaks moedige poging om Poetin van de troon te stoten lijkt gedoemd te mislukken. De zittende president wint naar het zich laat aanzien de stembusgang. Hij is al achttien jaar aan de macht en hoeft niet bang te zijn die kwijt te raken.

De vrouw die Poetin wil verslaan is zondag om 19.15 uur te zien op NPO 2.