Entertainment/Sterren
1809066520
Sterren

Whoopi Goldberg onder vuur om holocaust-uitspraken

Whoopi Goldberg heeft zich de woede op de hals gehaald van verschillende Joodse organisaties en personen in de Verenigde Staten, nadat ze in het televisieprogramma The View zei „dat de holocaust niets met rassen te maken heeft.” Goldberg maakte deze opmerking naar aanleiding van een discussie over een boek dat over de holocaust gaat, Maus.

„Laten we eerlijk zijn, de holocaust gaat niet om een rassenkwestie, daar gaat het niet om, nee. Het gaat om hoe mensen inhumaan kunnen zijn tegen andere mensen”, aldus Goldberg. Hierop reageerde haar collega Ana Navarro: „Maar het gaat om een witte suprematie die Joden zijn gaan vervolgen.” Volgens Whoopi stak dat anders in elkaar: „Het waren twee groepen witte mensen tegenover elkaar, dan kun je niet spreken van een rassenkwestie. Het gaat erom hoe mensen elkaar behandelen, dan maakt het niet uit je zwart, wit of Joods bent, het gaat om hoe je met elkaar omgaat.”

Goldberg is een van de presentatrices van het programma en zorgde met haar opmerkingen voor geschokte blikken bij haar collega’s. Niet snel daarna volgden er vele boze tweets op sociale media. David Harris, de CEO van het Amerikaans Joodse Comité liet weten: „Whoopi Goldberg komt met de absurde claim dat de holocaust niets met rassen heeft te maken. Nazi Duitsland beschouwde het Joodse volk als een minderwaardig ras en dat is de reden waarom ze alle Joden wilden uitroeien, inclusief mijn familie. Denk hier alsjeblieft nog eens goed over na en kom dan met excuses.”

De Amerikaanse organisatie Stop Antisemitism reageerde eveneens woedend. „Zes miljoen van ons zijn vergast, gestorven en vermoord omdat we door de Nazi’s als inferieur werden gezien. Hoe durf je ons trauma te minimaliseren!.”

Excuses

Later is Whoopi erop teruggekomen en heeft ze sorry gezegd voor haar uitspraken. „Tijdens de show zei ik dat de Holocaust niet ging om ras maar om hoe mensen inhumaan kunnen zijn tegen andere mensen. Ik had moeten zeggen dat het om beiden gaat”, reageert de actrice op Twitter op de ophef.

„Zoals Jonathan Greenblatt van de Anti-Defamation League (ADL) al zei: de Holocaust ging over de systematische vernietiging door de nazi’s van het Joodse volk - dat zij als een inferieur ras beschouwden. Ik had ongelijk”, aldus Goldberg. De ADL is een organisatie die zich inzet tegen Jodenhaat. „Joodse mensen van over de hele wereld heb ik altijd gesteund en dat zal nooit stoppen. Het spijt me dat ik mensen pijn heb gedaan”, zegt Goldberg verder.