Nieuws/Entertainment
1809176
Entertainment

Filmstudio failliet na openbaring seksueel misbruik Harvey Weinstein

Einde aan geheimhoudingscontracten The Weinstein Company

Harvey Weinstein kan nu definitief niemand meer de mond snoeren

Harvey Weinstein kan nu definitief niemand meer de mond snoeren

Filmstudio The Weinstein Company heeft maandag het faillissement aangevraagd. Het bedrijf ging ten onder aan het seksueel misbruik van topman Harvey Weinstein, dat afgelopen najaar aan het licht kwam. Contracten die Harvey Weinstein zijn slachtoffers liet tekenen om geheimhouding te garanderen, zijn niet langer geldig.

Harvey Weinstein kan nu definitief niemand meer de mond snoeren

Harvey Weinstein kan nu definitief niemand meer de mond snoeren

Dat heeft zijn broer Bob Weinstein maandag laten weten bij de bekendmaking dat The Weinstein Company faillissement heeft aangevraagd. „Harvey Weinstein gebruikte geheimhoudingscontracten als wapen om zijn beschuldigers tot zwijgen te dwingen. Deze ’overeenkomsten’ zijn met onmiddellijke ingang beëindigd”, aldus Bob volgens The Wrap.

In een verklaring van het bedrijf staat verder: „Niemand zou bang hoeven te zijn om zijn verhaal te doen vanwege dreigementen. Het bedrijf bedankt alle dappere individuen die naar buiten zijn getreden. Jullie verhalen hebben een beweging geïnspireerd die voor verandering heeft gezorgd in dit land en de rest van de wereld.”

Keerpunt

De procureur-generaal van de staat New York, die de filmstudio en de twee broers persoonlijk aanklaagt wegens nalatigheid rond het misbruik, noemt de beslissing de contracten ongeldig te maken een keerpunt. „De toezegging van The Weinstein Company om slachtoffers en getuigen van seksueel wangedrag te bevrijden van deze restricties, zal eindelijk het geluid naar buiten brengen dat veel te lang is verstomd. Dit is een keerpunt in de strijd om de verwoestende gevolgen van seksuele misdragingen op de werkplek aan het licht te brengen.”

Daarmee is de rechtszaak uiteraard niet van de baan. „Mijn team blijft zich tijdens het faillissementsproces inzetten voor de belangen van de slachtoffers”, aldus de procureur-generaal. „We blijven werken aan het doel dat we hebben gesteld toen we hier aan begonnen: ervoor zorgen dat de slachtoffers worden gecompenseerd, dat personeelsleden worden beschermd en dat daders en degenen die hen in staat stelden hier niet rijker van worden.”

’Tegenvallende informatie’

De studio was de laatste maanden op zoek naar een koper of investeerder. Die leek gevonden toen een inversteerdersgroep bereid was 500 miljoen dollar neer te leggen voor delen van het bedrijf, maar de verkoop ketste begin deze maand af wegens ’tegenvallende informatie’ in het boekonderzoek.

The Weinstein Company werd in 2005 opgericht door Harvey en Bob Weinstein, nadat de broers hun studio Miramax hadden verkocht aan Disney. De grootste filmsuccessen van de studio waren Django Unchained, The King’s Speech en Silver Linings Playbook. Het bedrijf was ook producent van televisieprogramma’s als Project Runway en Marco Polo.