Nieuws/Entertainment
1811412
Entertainment

’Koningin Elizabeth verpestte huwelijksdag Camilla’

Konining Elizabeth liet Charles in 1998 keihard weten hoe zij over zijn Camilla dacht

Konining Elizabeth liet Charles in 1998 keihard weten hoe zij over zijn Camilla dacht

Meghan Markles reputatie mag dan onder vuur liggen nu er topless foto’s van haar gelekt zijn, de al eerder gescheiden verloofde van Prins Harry mag hopen dat ze nooit zo uit de gratie valt bij de Queen als Camilla. Op diens trouwdag weigerde Koningin Elizabeth zelfs om ook maar een woord met de bruid te wisselen.

Konining Elizabeth liet Charles in 1998 keihard weten hoe zij over zijn Camilla dacht

Konining Elizabeth liet Charles in 1998 keihard weten hoe zij over zijn Camilla dacht

Het was het toppunt van afkeuring, duidelijker had ze het niet kunnen maken, schrijft de Daily Mail over dat andere huwelijk, al bijna dertien jaar geleden, van Charles en Camilla. Koningin Elizabeth heeft de relatie tussen hen vanaf het begin met afschuw bekeken, evenals háár moeder. Nooit wilden beiden ook maar iets te maken hebben met Charles’ minnares. Haar werd de toegang ontzegd tot koninklijke verplichtingen, formeel danwel informeel.

Het werd Charles op een gegeven moment teveel. Hij besloot zijn moeder aan te spreken op haar gedrag en te eisen dat ze haar openlijke vijandigheid tegen de vrouw van wie hij hield, voorgoed zou opgeven. Maar met een paar martini’s achter de kiezen nam Elizabeth die zomeravond in 1998 geen blad voor de mond: ze zou zijn overspel niet door de vingers zien en ze zou het ’die doortrapte vrouw’ nooit vergeven dat ze Charles niet met rust had gelaten tijdens zijn huwelijkscrisis met Diana.

Afwezig

Charles vluchtte de kamer uit en belde Camilla in tranen. Er zat echter meer achter de afkeuring van de koningin dan alleen morele principes. Ze vreesde ook Camilla’s reputatie van sluwe minnares, zoals die zes jaar eerder ontstond door de beruchte Camillagate-tapes. Elizabeth greep dan ook haar kans op wat een hoogtepunt voor de twee tortelduiven had moeten zijn: de trouwdag, die tóch al zwaar bevochten moest worden.

Ze besloot demonstratief afwezig te zijn tijdens een deel van de ceremonie. Toen ze er wel was, hield ze een speech waar het publiek hartelijk kon lachen om de vele humor die erin verwerkt was, maar de naam van haar schoondochter kwam er niet eenmaal in voor. Ze sprak tijdens het hele feest niet met de bruid. „Ik kan het niet geloven, ik kán het niet geloven”, zou Camilla die dag een paar maal herhalen.

Fokmerrie

Als huwelijksgeschenk gaf de koningin het duo een fokmerrie, wel wetend dat Charles niets om paardenraces geeft. Ze bleef nog geen minuut staan voor een fotomomentje. Bij haar vertrek verzuchtte Charles: „Als grootmoeder dit toch eens had kunnen meemaken.” Als antwoord kreeg hij te horen: „Als zij nog had geleefd, had je überhaupt nooit kunnen trouwen.”

Het is nooit meer helemaal goed gekomen, hooguit zijn de gemoederen wat bedaard.