Nieuws/Entertainment
1813660
Entertainment

Kristallen Film voor Doof Kind vestigt record

Doof Kind, de film die regisseur Alex de Ronde maakte over zijn dove zoon Tobias, heeft binnen drie weken meer dan 10.000 bezoekers getrokken. De documentaire is daarom bekroond met een Kristallen Film, maakte het Nederlands Film Festival dinsdag bekend.

Het is al de vierde Nederlandse documentaire die sinds 1 januari deze status behaalt. Eerder viel de eer te beurt aan Nao 't Zuuje (over carnaval), Wild en De Wilde Stad. Nog nooit eerder werden zo vroeg in het jaar al zoveel documentaires met een Kristallen Film onderscheiden.

Doof Kind laat zien hoe Tobias zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Middels familiefilmpjes toont Alex de Ronde hoe zijn zoon met zijn handicap opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Het is niet de eerste prijs voor Doof Kind; eerder werd de film ook bekroond met de Publieksprijs op festival IDFA. De film draait momenteel in 28 filmtheaters en bioscopen. Eerder deze week werd ook de eerste Gouden Film van dit jaar uitgereikt; het oorlogsdrama Bankier van het Verzet trok binnen tien dagen meer dan honderdduizend bezoekers.