Nieuws/Entertainment
1814447981
Entertainment

Advocaat: Harvey Weinstein alleen schuldig aan vreemdgaan

Harvey Weinstein

Harvey Weinstein

De advocaat van de gevallen filmproducent Harvey Weinstein, Donna Rotunno, zegt op de Australische tv dat haar cliënt uitsluitend schuldig is aan overspel. Alle beschuldigingen tegen hem zijn gedaan door vrouwen die „naar rechts swipen” (en dus een bewuste keuze maken). Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Harvey Weinstein

Harvey Weinstein

Harvey Weinstein staat in New York terecht en wordt onder meer beschuldigd van verkrachtingen, seksueel misbruik en mishandeling. Hij kan levenslang krijgen indien hij schuldig wordt bevonden. De voormalig Hollywoodproducent zegt enkel seks met wederzijdse instemming te hebben gehad.

Volgens The New York Post heeft Rotunno in een vraaggesprek met 60 Minutes Australia, dat zondag wordt uitgezien, gezegd dat Weinstein zondig is. Ze stelt dat hij heeft gezondigd door zijn vrouw te bedriegen, maar dat maakt hem volgens de raadsvrouw nog geen crimineel. Rotunno mag eigenlijk sinds dinsdag niet met de media over de zaak spreken, maar dit interview was eerder opgenomen. Weinstein scheidde van zijn vrouw Georgina nadat hij in 2017 plotseling door tientallen vrouwen van seksuele misdragingen werd beschuldigd.

Mislukt proces

De 67-jarige Weinstein wordt door talrijke vrouwen van misbruik beschuldigd. Maar in dit proces gaat het in de eerste plaats om de verkrachting van Jessica Mann in 2013, en seks met tv-assistente Miriam Haley in de zomer van 2006. Mann wilde actrice worden en Haley werkte aan de productie van de tv-serie Project Runway.

Een jury van vijf vrouwen en zeven mannen beraadt zich sinds dinsdag over de vraag of Weinstein schuldig is. De juryleden moeten unaniem de vraag beantwoorden. De juryleden hebben het weekend vrij en mogen ook niet met media communiceren. Als ze niet tot een oordeel kunnen komen, moet rechter James Burke op den duur ingrijpen. Hij moet bepalen of er nog kans is dat de jury ooit tot een unaniem oordeel kan komen. Ziet hij dat niet meer zitten, dan is sprake van een ’mistrial’, een mislukt proces. Voor een veroordeling van de beklaagde moet dan een nieuw proces gevoerd.