Nieuws/Entertainment
1820973698
Entertainment

’Roller Coaster’ stoot ‘Bohemian Rhapsody’ van eerste plek

Danny Vera op #1 in Top 2000 van 2020

NPO Radio 2’s Top 2000 krijgt dit jaar een verrassend slotakkoord. Op 31 december, als laatste lied van 2020, zal niet voor de achttiende keer in 22 edities Bohemian Rhapsody van Queen gedraaid worden, maar Danny Vera’s Roller Coaster.

Zijn vierde plek van vorig jaar noemde de Zeeuw maandag nog ,’gekkigheid’, een ’lucky shot’. In een eerste reactie zei hij: ,,Danny Vera is meestal van het praten, best wel veel ook, waarna ik gevraagd word mijn bek te houden. Hier ben ik stil van. Ik vind het prachtig. Een vleugje gênant ook wel, of zo. Echt heel, heel bijzonder. Dank jullie wel, dank jullie wel.”

Roller Coaster werd verkozen boven Bohemian Rhapsody, Hotel California van de Eagles en Piano Man van Billy Joel, het trio dat vorig jaar nog de top drie vormde. Op de vijfde plaats staat Stairway to Heaven van Led Zeppelin.

Waar dit de te verwachten namen en nummers zijn, in de gisteren bekend gemaakte top 10 is verder plek voor Pearl Jam (Black), Boudewijn de Groot (Avond), Coldplay (Fix you), Pink Floyd (Wish You Were Here) én op de tiende plaats Heroes van David Bowie. Dat laatste nummer stond vorig jaar slechts 27e, maar werd dit jaar door stemmers veelal voorgedragen als bedankje richting de zorg.

Hoewel de rest van de Top 2000 van 2020 pas volgende week donderdag wordt vrijgegeven, is wel al bekend dat bijvoorbeeld ook Life is Life van Opus terugkeert in de lijst der lijsten. Dit naar aanleiding van het overlijden van Diego Maradona. De grootste pechvogel van dit jaar is Toploader met Dancing in the Moonlight, dat op de 2001e plek eindigde.