Nieuws/Entertainment
1826227
Entertainment

YouTuber Furtjuh ambassadeur film Love, Simon

Rutger Vink wordt ambassadeur van de coming of age-film Love, Simon. De populaire YouTuber, beter bekend onder zijn pseudoniem Furtjuh, organiseert de komende weken voor zijn volgers een aantal gratis voorvertoningen van de Amerikaanse hitfilm die pas vanaf half juni in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Het is de eerste maal dat Vink besluit tot zo’n actie. „De film vertelt over een jongen wiens geaardheid op school bekend wordt voordat hij zelf heeft besloten uit de kast te komen”, vertelt de YouTuber. In een van de best bekeken filmpjes van Furtjuh vertelt hij over zijn eigen coming out. „Er zijn zoveel raakvlakken tussen deze film en mijn eigen ervaringen op dit gebied.”

Bovendien vindt de BN’er het heel goed dat een grote Hollywood-film een verhaal vertelt over twee verliefde tienerjongens. „Ik wil deze film graag onder de aandacht van mijn volgers brengen”, legt Vink uit. „De mensen die trouw naar mij kijken zijn echt wel open en openminded over homoseksualiteit. Maar ik hoop ook dat zij in hun enthousiasme Love, Simon aan anderen gaan aanraden die hierdoor ook zien en realiseren hoe normaal het is om niet-hetero te zijn. Ik had zelf heel graag gewild dat ik deze film had kunnen zien toen ik nog in de kast zat.”

Furtjuh krijgt nog dagelijks via zijn YouTube-kanaal bedreigingen en verwensingen vanwege zijn geaardheid. „Ik film mijn leven; dat ik een vriend heb in plaats van een vriendin maakt daar onderdeel van uit. Dat is normaal en zou overal ter wereld normaal moeten zijn. Ik kan er niet bij dat andere mensen menen daar - meestal anoniem - zulke vreselijke dingen over te moeten zeggen.”

Tegenover de haatreacties staan ook veel positieve commentaren over zijn openheid. „Ik krijg vaak reacties van jongens of meisjes die uit de kast gekomen zijn en daar heel zenuwachtig over waren. ’Een meisje vertelde me dat ze het heel normaal vond want Rutger is het ook en ik kijk altijd zijn video’s’, schreef een volger laatst. Daar werd ik heel blij van.” Furtjuh heeft bijna een half miljoen volgers, vooral tieners. Hij plaatst al zes jaar wekelijks een nieuw filmpje over zijn leven online.