Nieuws/Entertainment
1827391
Entertainment

Henk Bres met voorkeursstemmen in Haagse raad

DEN HAAG - UPDATE - De grote winnaar van de verkiezingen in Den Haag, Groep de Mos, heeft niet negen maar acht zetels gehaald. De Haagse Stadspartij krijgt er juist eentje bij en komt uit op drie. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag.

Henk Bres (65), lijstduwer van de PVV, is met 1802 voorkeursstemmen in de raad gekozen. De ’Ras-Hagenees’ kreeg landelijke bekendheid door zijn deelname aan televisieprogramma’s als Kopspijkers, Big Brother en Waku Waku. Verder werkte hij bij een lokaal radiostation. Onlangs werd hij als columnist bij weekblad De Posthoorn weggestuurd vanwege omstreden uitlatingen op Twitter.

Bres kreeg ook de stem van PVV-partijleider Geert Wilders, die in de volkswijk Duindorp stemde, de wijk waar veel PVV-aanhang woont. Wilders’ partij deed het slecht bij de verkiezingen en zakte van zeven zetels vier jaar geleden woensdag terug naar twee. Dat kwam onder meer door interne strubbelingen. De fractie was al twee leden kwijtgeraakt. Bres zal zijn zetel innemen, zo heeft hij tegen zijn management gezegd.

De VVD had er vier maar eindigt nu met zeven zetels vlak achter Groep de Mos. D66 was vier jaar lang met zevens zetels de grootste en moet nu genoegen nemen met zes zetels, Groenlinks heeft er vijf en de PvdA, Haagse Stadspartij en het CDA hebben ieder drie zetels in de raad. Partij voor de Dieren heeft er twee en één zetel is er voor de SP, CU/SGP, 50PLUS, Partij van de Eenheid, Islam Democraten en NIDA.