Entertainment/Cultuur
1829784390
Cultuur

Oekraïne start gesprekken over organisatie Songfestival: ’Behoorlijke uitdaging’

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

De voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival in Oekraïne zijn van start gegaan. Oksana Skybinska, hoofd van de Oekraïense songfestivaldelegatie, heeft een document met plannen overhandigd aan Mykola Tsjernotytsky van de omroep The Public Broadcasting Company of Ukraine.

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

De Oekraïense songfestivalinzending Kalush Orchestra won dit jaar het liedjesfestijn in Turijn met het nummer Stefania. Traditiegetrouw organiseert de winnaar van het evenement het jaar daarop het songfestival, maar vanwege de oorlog in het land is het onzeker of dat doorgaat.

„We staan nu voor een behoorlijke uitdaging: het Eurovisie Songfestival 2023 in Oekraïne organiseren”, zei Tsjernotytsky dinsdag tijdens een persmoment. „In andere landen ligt die uitdaging bij de financiering en de infrastructuur, maar voor ons vooral bij veiligheidskwesties. Vanaf vrijdag gaan we in overleg met de European Broadcasting Union (EBU) over het organiseren van het evenement.”

Tijd gunnen

Tsjernotytsky hoopt dat het land de organisatoren nog wat tijd gunt, omdat het nog even afwachten is of het evenement ook daadwerkelijk in Oekraïne kan plaatsvinden. „Ik hoop dat het songfestival in een vredig Oekraïne wordt georganiseerd. Het zal een lastige onderhandeling worden en de veiligheidsfactor is heel belangrijk. Het eindbesluit wordt dan ook genomen in samenspraak met de EBU”, aldus Tsjernotytsky. „Maar dit is veel complexer dan een simpele wens om het hier te organiseren.”

Oleh Psiuk, de frontman van Kalush Orchestra, sluit zich aan bij het oordeel van Tsjernotytsky. „Veel landen hebben al laten weten dat zij het songfestival wel willen organiseren als het hier niet kan. Maar ik hoop dat het Eurovisie Songfestival georganiseerd kan worden in een gelukkig, heropgebouwd en sterk land.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop