Entertainment/Film
1831576709
Film

’The racer’: Stoempen op steroïden

Wat: drama, sport

Regie: Kieron J. Walsh

Met: Louis Talpe, Iain Glen, Matteo Simoni

Matteo Simoni en Louis Talpe in ’The racer’..

Matteo Simoni en Louis Talpe in ’The racer’..

„De wedstrijd wordt gewonnen door de renner die het hardst kan afzien.” Met deze uitspraak van het Vlaamse wielericoon Eddy Merckx trapt de film The racer af. Dit sportdrama laat echter ook zien dat veel etappezeges gaan naar de coureurs die de slimste dopingcocktail tot zich nemen.

Matteo Simoni en Louis Talpe in ’The racer’..

Matteo Simoni en Louis Talpe in ’The racer’..

We schrijven 1998. In Dublin start de 85e editie van de Tour de France, de wielerronde die door alle dopingschandalen de boeken zou ingaan als de ’Tour de Farce’ en ’Tour du Dopage’. Voor het fictieve personage van Dominique Chabol is het de laatste kans op een etappeoverwinning. Maar tussen de oren van de 39-jarige meesterknecht woedt grote onrust. Niet alleen is Chabols contract nog niet verlengd, ook hoort hij van zijn zus dat hun vader zojuist is overleden. Hoe kan hij nu vlammen? Met lood in de schoenen klopt hij op de deur van zijn louche teamarts Sonny McElhone.

Net als Raging Bull, The wrestler en Journeyman is ook The racer een karakterstudie van een topsporter in verval. Voor de hoofdrol in dit zeer vermakelijke portret castte de Ierse regisseur Kieron J. Walsh de vrij onbekende Vlaming Louis Talpe. De acteur overtuigt volledig als afgetrainde Chabol, de ’professionele loser’ wiens enige taak het is zijn kopman te lanceren. Waarna hij wordt bedankt voor zijn inzet en weer een zak vol epo, groeihormonen en testosteron krijgt toegediend.

„Hier jongen, met dit spul voel je je morgen weer zo gelukkig als een varken in de modder”, zegt ploegdokter McElhone (Iain Glen) met wie Chabol een aandoenlijke vader/zoon-band opbouwt. De fijne chemie tussen deze charismatische acteurs verbloemt de wat knullige wedstrijdscènes die een paar banddiktes tekort komen om écht te overtuigen.

✭✭✭✩ (3,5 uit 5)

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd