Entertainment/Film
1841109716
Film

‘Gli anni più belli’

Italiaanse zomerfilm vol melancholie

— Wat: drama, romantiek

— Regie: Gabriele Muccino

— Met: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazzotti, Kim Rossi Stuart,

Liefde wordt een splijtzwam in ‘Gli anni più belli’.

Liefde wordt een splijtzwam in ‘Gli anni più belli’.

Als tieners zijn Giulio, Paolo en Riccardo onafscheidelijk. Hun band wordt in Gli anni più belli vbezegeld met het bloed van de laatste, als ze begin jaren 80 ongewild verzeild raken in een relletje in Rome.

Liefde wordt een splijtzwam in ‘Gli anni più belli’.

Liefde wordt een splijtzwam in ‘Gli anni più belli’.

Wanneer Gemma aanhaakt als het vriendinnetje van Paolo, wordt het trio een vierspan. Gli anni più belli volgt hen een half leven lang. Langs triomfen en teleurstellingen die hen uit elkaar drijven, maar toch ook steeds weer samenbrengen.

De Italiaanse regisseur Gabriele Muccino (A casa tutti bene) zet er flink de sokken om die tijdsperiode van veertig jaar te bestrijken. Politieke en maatschappelijke verschuivingen zorgen daarbij hooguit voor wat achtergrondruis, zijn focus blijft liggen op het genoemde viertal en hun (schijn)bewegingen in liefde en carrière.

Giulio (Pierfrancesco Favino) laat als advocaat zijn nobele idealen steeds meer varen en kiest voor geld en macht. Paolo (Kim Rossi Stuart) blijft juist koppig zijn droom volgen om als leraar een vaste aanstelling te krijgen. Riccardo (Claudio Santamaria) schraapt een schamel inkomen bij elkaar als bevlogen journalist, maar ziet zijn vrouw en kind met de noorderzon vertrekken. Intussen wordt Gemma (Micaela Ramazzotti) in deze film – wat teleurstellend – vooral gedefinieerd door haar schoonheid en door de mannen aan haar zijde.

Gli anni più belli is bovenal Italiaans: met veel handengewapper, luidruchtige discussies met de snelheid van mitrailleurvuur en een zon die alle herinneringen – zelfs de meest pijnlijke – in een gouden licht zet. In het Land van de Laars werd de film een heuse hit, bij ons lijkt dát wat te hoog gegrepen. Toch blijft het ook hier prettig omzien in melancholie.

✭✭✭✩ (3,5 uit 5)