Nieuws/Entertainment
1852217
Entertainment

Bankier van Verzet kan meeconcurreren met grote Hollywoodhits

Barry Atsma

Barry Atsma

De nieuwe Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet is een hit in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal over de broers Walraven en Gijs van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog het verzet financierden, heeft binnen drie weken 200.000 bezoekers getrokken.

Barry Atsma

Barry Atsma

Het oorlogsdrama staat ondanks concurrentie van grote Hollywoodtitels als Tomb Raider, Black Panther en Pacific Rim nog steeds op de tweede plek van de best bezochte films, maakte distributeur Dutch FilmWorks donderdag bekend.

Barry Atsma en Jacob Derwig spelen in de film de broers Van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog middels een ondergrondse bank het verzet aan miljoenen guldens hielpen. Pierre Bokma vertolkt de rol van NSB-politicus Meinoud Rost van Tonningen. Rost van Tonningen (1894-1945) collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s.

Bankier van het verzet is geregisseerd door Joram Lürsen, die eerder onder meer de megahit Alles is Liefde maakte. De wereldpremière van de film vond plaats in het bijzijn van prinses Beatrix. De film draait in 135 bioscopen.