Entertainment/Royals
1859149271
Royals

Koning Charles vanaf medio 2024 op Britse bankbiljetten afgebeeld

Koning Charles III

Koning Charles III

LONDEN - De Britse koning Charles wordt naar verwachting vanaf medio 2024 op bankbiljetten afgebeeld, heeft de Bank of England dinsdag bekendgemaakt.

Koning Charles III

Koning Charles III

Het portret waarmee Charles op het betaalmiddel komt te staan wordt eind dit jaar onthuld. Er worden geen verdere aanpassingen aan de bankbiljetten van 5, 10, 20 en 50 pond gedaan. Of Charles ook mag prijken op de Schotse en Noord-Ierse bankbiljetten is nog onbekend, zijn moeder stond daar namelijk niet op.

Koningin Elizabeth stond sinds 1960 afgebeeld op Britse bankbiljetten. Deze biljetten blijven volgens de bank gewoon een wettig betaalmiddel. Ze worden pas uit de circulatie gehaald als ze "versleten of beschadigd zijn", aldus de Bank of England.

Nieuw monogram van koning Charles onthuld

Het officiële monogram van koning Charles is maandag onthuld. Het logo zal te zien zijn op onder meer overheidsgebouwen, staatsdocumenten en brievenbussen. Volgens Britse media zal het huidige monogram van koningin Elizabeth de komende maanden en jaren worden vervangen.

Het logo bestaat uit de letters c (voor Charles) en r (voor rex, het Latijnse woord voor koning). Ook staat er 'III', voor koning Charles III. Boven de letters staat de Tudor-kroon. De afgelopen zeventig jaar was het monogram 'EIIR', voor koningin Elizabeth II. Oudere monogrammen, zelfs van Victoria (koningin van 1837 tot 1901), zijn soms nog te zien in het straatbeeld. In Schotland zal Charles een uniek monogram hebben, met de kroon van Schotland.

Het ontwerp is gemaakt door het College of Arms, het orgaan dat in het Gemenebest verantwoordelijk is voor de toepassing van het zogenoemde wapenrecht. Charles heeft het zelf goedgekeurd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop