Nieuws/Entertainment
1862778
Entertainment

’Exportbaby is verhaal met alleen verliezers’

Rifka Lodeizen kan zich goed vinden in het personage dat ze speelt in de nieuwe KRO-NCRV-serie Exportbaby. Ook zij zou net als Hanna op zoek gaan naar de waarheid achter de adoptieprocedure van haar kind.

„Ik kan me goed voorstellen dat je moederliefde zo ver gaat dat je het beste wilt voor je kind, desnoods ten koste van jezelf”, vertelt Rifka over haar rol. „Het gaat over liefde en moederschap maar specifieker is het een adoptiedrama. Het is best wel een heftig verhaal en heel ingewikkeld.”

Exportbaby gaat over een koppel dat tien jaar geleden een kind heeft geadopteerd uit Oeganda. Als Hanna (Rifka Lodeizen) op een dag een documentaire ziet over kinderhandel herkent ze het weeshuis waar zij en Paul (Stefan de Walle) hun dochtertje destijds hebben opgehaald. Ze besluit op zoek te gaan naar het ware verhaal achter de adoptieprocedure wat consequenties heeft voor haar huwelijk en gezin.

Waarheid

„Hanna is een hele hardwerkende lieve vrouw, beetje naïef en idealistisch. Zij komt op een punt in haar leven waarop ze moet kiezen: wil je het weten of niet? Zij kiest ervoor om het te weten en dat is een moedige keuze. Maar de waarheid is niet altijd even mooi”, aldus Rifka.

De actrice zou het zelf ook achter de waarheid aangaan als ze in de schoenen van Hanna stond. „Het gaat ook over je kind, dus het is ook een verantwoordelijkheid naar je kind toe, net als het leven.” Maar of je er uiteindelijk iemand een plezier mee doet, betwijfelt Rifka. „Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers.”

Groeien

Voor Exportbaby stond Rifka voor het eerst tegenover Stefan de Walle. „Met hem had ik nog niet eerder gewerkt. Hij stond al langer op mijn verlanglijstje”, zegt ze. Ook over haar ’tv-dochter’ Zawadi, gespeeld door debutant Lexie Nkudimana, is ze vol lof.

„Ze deed het echt fantastisch”, aldus Rifka. „Acteren is best wel een ingewikkeld vak. Het ziet er altijd zo makkelijk uit maar je moet het maar kunnen met al die mensen om je heen. De eerste dag zag je dat ze nog een beetje moest wennen maar daarna zag je haar gewoon groeien. Dat was echt heel leuk.”

Exportbaby is vanaf zaterdag 7 april wekelijks te zien op NPO 2.