Nieuws/Entertainment
1869810
Entertainment

Eindredacteur Big Brother: ’Maker real life, pas op’

Hummie van der Tonnekreek, de voormalig eindredacteur van televisieprogramma Big Brother, vindt dat makers van real-life-televisie zich moeten realiseren wat zij met kandidaten doen. Dat stelt zij in het programma Andere Tijden, dat zaterdag een aflevering wijdt aan de eerste reeks van het iconische programma in 1999.

„Ik sta niet aan de wieg van real-life-televisie zoals die nu wordt gemaakt”, stelt Van der Tonnekreek in de uitzending met klem. „Daar wordt iemand gestript, krijgt botox, nieuwe borsten. Dan wordt er gezegd: je bent nu 24 en krijgt een andere naam. Onze bewoners in het Big Brother-huis waren wie ze waren toen ze er in gingen.”

In Andere Tijden blikken ook bedenker Paul Römer, media-ethicus Huub Evers en oud-kandidaat Bianca terug op hun ervaringen met het programma. Evers, die toentertijd flinke kritiek had op het feit dat mensen honderd dagen werden opgesloten en gevolgd met een camera, constateert dat zijn zorgen niet terecht zijn geweest: „Het was vrij onschuldig, zeker als je het vergelijkt met wat er nu onder real-life-tv valt.”

Buitenruimte

Reclasseringsambtenaar Bianca verliet het huis na 43 dagen. „Ik miste heel erg mezelf, dat ik daar niet kon zijn”, vertelt zij. Zij ondervindt nog steeds gevolgen van haar deelname. „Ik heb heel veel buitenruimte nodig, en wil ver weg om mij heen kunnen kijken.” Bianca verhuisde na het Big Brother-avontuur van Rotterdam naar Zeeland. „Mensen blijven je herkennen; ik vond het lastig om opeens een BN’er te zijn. Iedereen wilde iets van je.”

Andere Tijden over Big Brother is zaterdag 7 april om 21.20 uur te zien op NPO 2.