Entertainment/Film
1874762017
Film

Leukste filmtitel van het jaar

’De legende van samoerai Henk’ vrolijk zomervakantievertier

In 1974 maakte komiek, acteur en regisseur Mel Brooks Blazing saddles, een western-satire waarin een zwarte sheriff een dorpje moet beschermen tegen een gouverneur die een winstgevende spoorlijn door het gehucht wil trekken. Het is één van de favoriete films van Rob Minkoff, de cineast die de Hollywood-klassieker als blauwdruk gebruikte voor zijn nieuwe tekenfilm De legende van samoerai Henk.

  • Wat: animatie, avontuur, familiefilm, komedie
  • Regie: Rob Minkoff
  • ✭✭✭✩

Minkoff verplaatst het verhaal naar het oude Japan waar enkel en alleen katten wonen. Eén van hen is Ika Chu, een vileine tiran die het uitzicht vanuit zijn majestueuze kasteel verpest ziet door valleidorpje Kakamucho. Hij stuurt zijn leger op pad om het gehucht van de kaart te vegen. Dan verschijnt Henk, een illegale hond én samoeraikrijger die Kakamucho probeert te verdedigen.

Filmtitel van het jaar

De legende van samoerai Henk (nu al de leukste filmtitel van het jaar!) biedt fris en vrolijk zomervakantievertier voor de kleinsten. Zij zullen vooral smullen van de hilarische, Kung fu panda-achtige scenes waarin klunzige Henk wordt getraind door de dikke kat Jimbo: een oude, uitgebluste samoerai-meester die liever saké drinkt dan een zwaard oppakt.

Volwassenen wordt aangeraden om later via de streamingdiensten de Engelstalige versie vol filmgrappen te bekijken en vooral te beluisteren. Daarin is komiek en kattengek Ricky Gervais op dreef als de stem van Ika Chu, vuilbekt Samuel L. Jackson er weer heerlijk op los als Jimbo en is ook veteraan Mel Brooks (96 inmiddels!) te horen als shogun.