Entertainment/TV
187699555
TV

RTL Nederland en Talpa fuseren tot groot mediabedrijf

John de Mol / Sven Sauvé

John de Mol / Sven Sauvé

UPDATE 21.00 uur - De Nederlandse mediabedrijven Talpa Network en RTL Nederland gaan samen verder, waardoor tal van radio- en televisiezenders voortaan onder één dak vallen. De mededingingsautoriteit moet de fusie nog wel goedkeuren.

John de Mol / Sven Sauvé

John de Mol / Sven Sauvé

Door de fusie moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met techbedrijven, zo maken de Luxemburgse RTL-moeder en het bedrijf van John de Mol gezamenlijk bekend. Het nieuwe concern wordt geleid door RTL-topman Sven Sauvé. Talpa-oprichter John de Mol blijft aandeelhouder en producent van nieuwe formats.

De Nederlandse activiteiten van RTL bestaan onder andere uit de RTL-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z. Ook weersite Buienradar en streamingdienst Videoland vallen onder RTL Nederland. Talpa is het bedrijf achter tv- en radiozenders als SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538.

Toenemende concurrentie

Hilversum Talpa-eigenaar John de Mol en RTL Nederland-ceo Sven Sauvé hebben verheugd gereageerd op de aankondiging dat zij een groot deel van hun activiteiten zullen samenvoegen. Sauvé legt de deal uit als een reactie op de toenemende concurrentie van bedrijven als Netflix.

„Door samen te werken kunnen we een vuist gaan maken tegen de internationale concurrentie die we voornamelijk ervaren bij de zogenaamde streamers”, vertelde Sauvé dinsdagavond aan zijn medewerkers. „Deze concurrentie is al heftig en zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Door samen te werken kunnen we meer geld vrij maken voor Nederlandse content die bedoeld is voor de Nederlandse kijker.”

John de Mol zegt dat het fusiebedrijf een ’Nederlands mediabedrijf wordt dat een poging gaat doen om het geweld uit het buitenland te weerstaan’. „Ik denk dat als je Talpa en RTL aan elkaar knoopt, dat er een dermate krachtig mediabedrijf is dat de strijd met de Googles en Netflixen aankan. En Videoland. Dat is het enige en belangrijkste platform buiten de tv-zenders.”

Geen overname

Hoewel de Talpa-zenders SBS6, Net5 en Veronica onderdeel zullen worden van RTL Nederland, ziet John de Mol de aangekondigde afspraken niet als een overname. „We hebben goede afspraken gemaakt en ik heb niet het gevoel dat we worden overgenomen. Het productiebedrijf blijft erbuiten. Wat dat betreft zie ik de toekomst fluitend tegemoet.”

Journalistenvakbond NVJ is verrast door de fusie maar staat hier niet onwelwillend tegenover. Wel spreekt omroepsecretaris Wais Shirbaz de hoop uit dat nieuwsprogramma’s als RTL Nieuws (RTL4) en Hart van Nederland (SBS6) naast elkaar zullen blijven bestaan. Shirbaz: „RTL Nieuws speelt een heel belangrijke rol in de journalistiek. Dat hebben ze al diverse keren bewezen, daarom moet die identiteit wel behouden blijven, anders raakt Nederland een belangrijke nieuwszender kwijt.”

Kijker

Het is nog niet duidelijk wat de inhoudelijke gevolgen zijn van de eventuele fusie tussen RTL en Talpa voor de zenders, programmering en de presentatoren. „Daar is het nog veel te vroeg voor”, laat een woordvoerder van RTL weten. De kijker zal er voorlopig niets van merken.

„We hebben deze deal gesloten en nu buigen de mededingingsautoriteiten zich erover. En tot zij wel of niet een akkoord hebben gegeven, blijft alles bij het oude”, legt de zegsvrouw uit. Volgens haar liggen er ook nog geen plannen klaar voor wat er gaat gebeuren als de fusie rond is. „Dat mag niet. Je mag nog niet beginnen met het uitwerken en uitvoeren van je plannen.”

RTL hoopt dat er in de eerste helft van 2022 groen licht komt. „Dus alles blijft nog best een tijdje bij hetzelfde. Voor de kijker zal er sowieso voorlopig niets veranderen. Ook de medewerkers zullen er niets van merken, net als de adverteerders niet. We blijven gewoon zo doorgaan tot er een uitspraak is van de mededingingsautoriteiten.”