Nieuws/Entertainment
1885138
Entertainment

Acteur vanavond te zien in vierdelige serie Exportbaby

Stefan de Walle wil ogen kijker openen

Stefan de Walle, Lexie Nkundimana en Rifka Lodeizen.

Stefan de Walle, Lexie Nkundimana en Rifka Lodeizen.

Stefan de Walle hoopt dat de kijkers van de nieuwe KRO-NCRV-serie Exportbaby zich meer bewust worden van de complexheid van het adopteren van een kind uit een derdewereldland. Dat is niet overal zuivere koek, zo laten de makers van de vierdelige serie zien.

Stefan de Walle, Lexie Nkundimana en Rifka Lodeizen.

Stefan de Walle, Lexie Nkundimana en Rifka Lodeizen.

„Het is een hele spannende serie over een zoektocht naar de waarheid”, vertelt Stefan. „Het is een heel heftig verhaal. Spannend ook, af en toe een beetje een thriller en zo hier en daar een beetje emotioneel”, schetst hij.

Exportbaby gaat over een koppel dat tien jaar geleden een kind heeft geadopteerd uit Oeganda. Als Hanna (Rifka Lodeizen) op een dag een documentaire ziet over kinderhandel herkent ze het weeshuis waar zij en Paul (Stefan de Walle) hun dochtertje destijds hebben opgehaald. Ze besluit op zoek te gaan naar het ware verhaal achter de adoptieprocedure wat consequenties heeft voor haar huwelijk en gezin.

Complex

De makers gaan volgens Stefan op een hele genuanceerde manier om met misstanden als adoptiezwendel en kinderhandel. „Niet van daar is een schurk of dat is de bad guy of de good guy, daar is het hele onderwerp te complex voor”, vindt de acteur met de nadruk dat de makers geen kritiek willen uiten op de mogelijkheid van adoptie. „Maar het is wel goed om dit verhaal te vertellen, dat dit ook mogelijk is. Daardoor wordt het een hele interessante serie waardoor hopelijk ook veel mensen over dit onderwerp gaan praten.”

De personages in de serie komen door de zoektocht van Hanna behoorlijk onder druk te staan. Stefans personage Paul ziet haar plan niet zo zitten en wil eigenlijk niet hun fijne gezinsleven overhoop halen.

Oeganda

„Ik begrijp hem heel goed, zoals ik ook Hanna heel goed begrijp. Dat is eigenlijk het goede van deze serie”, legt Stefan uit. „Uit elk perspectief van het gezinnetje begrijp je dat ze doen wat ze doen en hebben gedaan wat ze hebben gedaan. Dat maakt dat je een heel mooi beeld krijgt van de complexiteit. Dat maakt het heel spannend en soms ook ontroerend om naar te kijken.”

De opnames vonden deels plaats in Oeganda. Een bijzondere ervaring, aldus Stefan. „Je krijgt wel even een les in nederigheid als je filmt in een sloppenwijk en de armoede ziet die daar heerst”, zegt hij. „Dan zie je hoe goed wij het hier hebben. Het is misschien cliché maar elke Nederlander zou daar eigenlijk een weekje moeten rondlopen. Het zet je terug op aarde en alle andere dingen in een ander perspectief.”

Exportbaby is vanaf vandaag wekelijks te zien op NPO 2.