Nieuws/Entertainment
1918161603
Entertainment

’Songfestival verzekeren tegen pandemie kan nog niet’

Het Eurovisiesongfestival kan zich niet verzekeren voor het geval de editie van volgend jaar ook niet door kan gaan vanwege de coronacrisis. Maarten van Denderen van Klap No Risk, een van de grootste makelaars voor evenementenverzekeringen, verwacht dat de dekking van pandemieën nog de komende twee jaar uit de polissen blijft.

Een verzekering afsluiten om je in te dekken tegen het risico dat een evenement vanwege een virusuitbraak niet doorgaat, kan waarschijnlijk nog voor een lange tijd niet. „Het ziet er niet naar uit dat het überhaupt te verzekeren valt”, zegt verzekeringsconsulent Van Denderen desgevraagd tegen het ANP. Dat betekent dat alle evenementen voor volgend jaar, zoals het Eurovisiesongfestival in Rotterdam, niet verzekerd kunnen worden tegen het coronavirus.

Niet kunnen verzekeren is een groot probleem voor de branche die normaal gesproken een jaar vooruit denkt en dan al aan voorbereidingen begint. De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vindt dat de dekking van pandemieën moet terugkomen. „Anders moet de regering bijspringen met bijvoorbeeld een garantiefonds”, aldus een woordvoerder. De branche gaat binnenkort om de tafel met de overheid en de verzekeraars om oplossingen te vinden.

Oorlog

Verzekeraars Nationale-Nederlanden (NN) en Centraal Beheer, dat onder Achmea valt, bevestigen dat hun polissen geen pandemie-risico meer dekken. Ze kunnen nog niet aangeven wanneer de clausule die de dekking uitsluit, weer verdwijnt. „We hebben vooralsnog geen intentie om dit los te laten”, laat een woordvoerder van NN weten. Zowel NN als Centraal Beheer kan verder nog geen verwachting geven of de premies de komende tijd gaan stijgen.

„Het hele principe van verzekeren wordt met een pandemie onderuitgehaald”, zo legt Van Denderen de situatie uit vanuit het perspectief van verzekeraars. Volgens hem is het coronavirus te vergelijken met een oorlog, die ook niet te verzekeren valt. Bij een virusuitbraak lijden alle evenementen die daartegen verzekerd zijn schade. „Dat maakt het lastig. Voor andere risico’s heeft maar een klein deel schade.” Voor de virusuitbraak zat het pandemie-risico standaard in de meeste polissen, aldus Van Denderen.