Nieuws/Entertainment
1921498
Entertainment

’Tekst Henk Westbroek komt in Van Dale’

De uitdrukking ’een eigen huis, een plek onder de zon’ verdient een plek in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld op NPO Radio 5.

De zinsnede komt uit het lied Alles kan een mens gelukkig maken waarmee René Froger in 1989 een enorme hit scoorde. Het nummer, dat werd geschreven door Henk Westbroek, stond 12 weken in de Top 40; een maand bekleedde het lied de eerste plek. Een eigen huis, zoals de song in de volksmond ging heten, betekende de doorbraak van Froger bij het grote publiek.

„De twee losse uitdrukkingen, dus ’een eigen huis’ en ’een plek onder de zon’, bestaan al meer dan honderd jaar”, aldus Den Boon. „Maar de combinatie is pas met dit lied een gevleugelde uitdrukking geworden. Iedereen kan zich er iets bij voorstellen; het staat voor een eigen plekje op de wereld waar je prettig gedijt.”

Collectief geheugen

Het feit dat het lied een enorme meezinger is die zich in het collectieve geheugen heeft gegrift, helpt ook mee aan de status die de zinsnede inmiddels heeft. „Zodra je de melodie hoort, ga je het refrein meezingen. Dat is de kracht van het lied en het vergroot enorm de kans dat delen van de tekst ingeburgerd raken”, aldus Den Boon.

De uitdrukking werd de afgelopen decennia vaak gebruikt in artikelen in de media. Ook komt de behoefte aan ’een eigen huis, een plek onder de zon’ opvallend vaak voor in relatie-advertenties. „Je maakt dan niet alleen duidelijk wat je zoekt, maar ook dat je een liefhebber bent van het Nederlandse lied.”

Eerder meldde Den Boon al dat in de nieuwe Van Dale quotes als ’harder dan ik hebben kan’ van BLØF en ’het is een nacht die je normaal alleen in films ziet’ van Guus Meeuwis zullen worden opgenomen.