Nieuws/Entertainment
1923738
Entertainment

Eye eert Forman met vertoning Man on the Moon

Archieffoto uit 1970.

Archieffoto uit 1970.

Filminstituut Eye eert zondag de dit weekend overleden regisseur Miloš Forman. De bioscoop in Amsterdam vertoont dan Man on the Moon, een van zijn meest geprezen films.

Archieffoto uit 1970.

Archieffoto uit 1970.

In Man on the Moon uit 1999 verfilmde Forman de opkomst en ondergang van komiek Andy Kaufman, die in de jaren zeventig en tachtig furore maakte met ontregelende stand-up comedy. Zijn shows waren hilarisch, pijnlijk, grillig, tragisch en ontroerend en nooit was duidelijk of Kaufman speelde dat hij gek was of dat er echt een steekje bij hem los zat. Acteur Jim Carrey speelt volgens kenners een van zijn beste rollen ooit als de ‘kamikaze-komiek’.

Miloš Forman (1932-2018) regisseerde een bescheiden aantal speelfilms (twaalf), maar hij won talloze prijzen en wordt gezien als een van de meest gezaghebbende regisseurs van de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij vertelde veel verhalen over onaangepaste mensen die zich niet committeren aan autoriteiten, zoals Amadeus, The People vs Larry Flint en het met de vijf belangrijkste Oscars bekroonde One Flew over the Cuckoo’s Nest.