Nieuws/Entertainment
193030232
Entertainment

Ahoy wordt vesting tijdens Songfestival

Onbevoegden komen in mei niet zomaar Ahoy in Rotterdam binnen. De gemeente neemt een reeks beveiligingsmaatregelen ’volgens de hoogste internationale normen’. Dat staat in de eind september getekende samenwerkingsovereenkomst met de NOS.

Rotterdam is straks verantwoordelijk voor de veiligheid van het enorme evenement. Niet alleen bij Ahoy maar ook op andere locaties die te maken hebben met het songfestival, zoals de hotels en de fanzone Eurovision Village. Overal wordt ’airport style beveiliging’ toegepast, vinden tassencontroles plaats en crew, personeel en publiek wordt gefouilleerd. Dat is vergelijkbaar met de veiligheidsmaatregelen die dit jaar in Israël werden getroffen voor het Songfestival.

Ook neemt de gemeente Rotterdam diverse maatregelen om hacking en cyberaanvallen te voorkomen, in het bijzonder rond de drie liveshows. Uiterlijk op 13 december moet er een gedetailleerd beveiligingsplan zijn. Hierin moet een dreigingsanalyse en risicobeoordeling zijn opgenomen.

Bijdrage van het Rijk

Rotterdam trekt in totaal 15,5 miljoen euro uit voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. De stad hoopt nog op een bijdrage van het Rijk.

De halve finales en finale van het Songfestival vinden volgend jaar plaats op 12, 14 en 16 mei. De repetities beginnen echter al op 27 april, de openingsceremonie is op 10 mei.