Entertainment/TV
1930461992
TV

Geschokte reacties na uitzending Boos: ’Om te kotsen!’

Ilse DeLange is ’enorm geschrokken’ en ’diep geschokt’ na het zien van de aflevering van Boos. Ook Snelle en Miss Montreal zeggen ’erg geschrokken’ te zijn. In het onlineprogramma doen meerdere oud-kandidates en medewerkers melding van seksueel overschrijdend gedrag rondom The Voice of Holland.

„Na de afgelopen dagen het nieuws vol afgrijzen en verbazing te hebben gevolgd, net de aflevering van Boos gezien”, schrijft Ilse op haar Instagram Stories. „Ik ben enorm geschrokken en diep geschokt. Ik vind het verschrikkelijk dat mensen die een muzikale droom wilden verwezenlijken in zo’n nachtmerrie terecht zijn gekomen. Heel goed dat dit tot op de bodem onderzocht gaat worden. Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers die dit is overkomen. Ik wens hen heel veel sterkte.”

DeLange was coach van The Voice in het vierde en vijfde seizoen. In de meest recente seizoenen van The Voice Kids en The Voice Senior was Ilse ook te zien als coach.

Johnny de Mol

Johnny de Mol is aan het einde van zijn talkshow HLF8 opgekomen voor zijn vader John de Mol. Hij vond zijn uitleg ’heel sterk’.

Özcan Akyol, één van de gasten aan tafel, vond het optreden van John de Mol twijfelachtig en wilde hierover de mening van Johnny horen. „Je kan toch niet zeggen dat dit een goede beurt was?”, vroeg Eus hem. „Ik vond van wel”, zei Johnny daarop. „Ik vond hem eerlijk. Hij heeft niets te verbergen en dat vond ik er heel sterk aan.”

Volgens Johnny zullen de meningen sowieso verdeeld zijn. „Het is een heel emotioneel ding. Ik heb het ook al eerder gezegd deze week: ik ben ook niet objectief. Maar ik vond hem sterk en ik had niet het idee dat hij iets had te verbergen.”

Eerder in de uitzending zei Johnny nog dat hij niet wilde reageren op de misstanden die donderdag in Boos werden aangekaart. „Het gaat vanavond zeker niet over mij”, zei hij. „Misschien dat ik er op een later moment wel weer iets over wil zeggen. Maar ik denk dat we het nu moeten houden bij de slachtoffers en de uitzending van Boos.”

Chantal Janzen

„Het is om te kotsen”, schrijft Chantal Janzen op Instagram.

„Zoveel respect voor alle slachtoffers. Alle sterkte toegewenst voor al deze vrouwen”, aldus Janzen. De presentatrice van The Voice benadrukt dat het ’ontzettend moedig’ is dat verscheidene vrouwen hun verhaal hebben gedaan.

Drie jonge vrouwen vertelden dat zij „overwegend in werksferen langdurig en ongewenst betast” zijn door Marco Borsato. Ook meldden zich drie voormalig kandidaten van The Voice Kids. „Het zal verdomme je kind zijn”, zegt Janzen daarover. „Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers.”

John de Mol vertelde in Boos dat hij Jeroen Rietbergen, nadat er een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag van hem was binnengekomen, streng had toegesproken. Een waarschuwing vond hij genoeg. Janzen snapt dat besluit niet. „Zero tolerance, weet men wel wat dat betekent? Zero. Nul. Niemand uitgezonderd. Niemand. Je laat geen rotte appels zitten. Eén keer grensoverschrijdend gedrag is al teveel. Verdrietig en schandalig.”

Tekst loopt door onder foto

Maan

Boos, oud-deelnemer en winnares van The Voice of Holland in 2016, reageert ook op sociale media op de aflevering. Ze schrijft dat ze het verschrikkelijk vindt om te horen wat anderen is overkomen, maar zelf er weinig in te herkennen. „Omdat ook over mij verhalen de ronde hebben gedaan wil ik hier voor eens en altijd duidelijk over zijn: In mijn jaren bij The Voice heb ik zelf nooit te maken gehad met nare ervaringen.” Daarnaast zegt ze dat haar hart uitgaat naar alle betrokkenen.

Tekst loopt door onder foto

Roel van Velzen

Roel van Velzen, een van de eerste The Voice of Holland-coaches, heeft ’met afschuw’ kennis genomen van de ontwikkelingen rondom het programma. Dat schrijft de zanger, die samen met John de Mol aan de wieg van The Voice stond, op Instagram Stories.

„De afgelopen dagen, en zojuist in de uitzending van Boos heb ik met afschuw kennis genomen van de ontwikkelingen rondom The Voice of Holland”, schrijft Van Velzen. „Ik walg van de verhalen en ben bedroefd voor alle slachtoffers nu blijkt dat het daar voor velen geen veilige omgeving was.” In de aflevering van het onlineprogramma Boos die donderdag verscheen doen verscheidene oud-kandidates en medewerkers van The Voice melding van seksueel overschrijdend gedrag waar zij slachtoffer van zijn geworden.

VanVelzen schrijft ’diep respect’ voor ’de kracht en het lef’ te hebben van de betrokken die met ’deze verhalen naar voren komen’. „Een extreem trieste situatie waarvan ik hoop dat dit een beweging in gang zet. Niemand zou bang moeten zijn om zijn of haar stem te laten horen.”

Miss Montreal en Snelle

Miss Montreal en Snelle, beiden coach in The Voice Kids, zijn ’erg geschrokken’.

„Net als jullie ben ik heel erg geschrokken van de heftige situaties bij The Voice of Holland die blootgelegd zijn in Boos”, vertelt Sanne Hans, ook wel bekend als Miss Montreal, op haar Instagram Stories. „Ik weet echt even niet zo goed wat ik erover moet zeggen... ben er stil van. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers.” De zangeres was drie seizoenen lang coach in The Voice.

Ook Snelle, die sinds twee seizoenen coach is bij The Voice Kids, reageert ontzet op het onlineprogramma. „Het nieuws omtrent The Voice houdt ook mij de laatste dagen enorm bezig. Vandaag ben ik dan ook erg geschrokken van de aflevering van Boos. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers.”

Klacht over regisseur

Verder doen negentien vrouwen een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Jeroen Rietbergen. Vijftien mensen komen met een klacht over een regisseur van het programma. De man in kwestie zou geregeld ongepaste opmerkingen van seksuele aard hebben gemaakt en zich ook schuldig hebben gemaakt aan ongewenste handtastelijkheden.

Naar aanleiding van de aflevering werd er in opdracht van producent ITV en RTL een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de aantijgingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Openbaar Ministerie meldde donderdag dat mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond het tv-programma contact moeten opnemen met de politie.

In de aflevering van Boos doet een oud-kandidate van The Voice aangifte tegen Ali B vanwege verkrachting. Dinsdag kwam er een tweede aangifte aan het adres van de rapper. Drie jonge vrouwen vertellen dat zij „overwegend in werksferen langdurig en ongewenst betast” zijn door Marco Borsato. Ook meldden zich drie voormalig kandidaten van The Voice Kids. Ook kwamen er meldingen van seksueel overschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur.