Nieuws/Entertainment
1937997
Entertainment

Jon van Eerd geeft openheid over ’lunch’ Kemna Casting

Jon van Eerd

Jon van Eerd

Acteur Jon van Eerd neemt Kemna Casting op de hak en geeft daarmee een inkijkje in het reilen en zeilen van het bedrijf dat de laatste tijd onder vuur ligt.

Jon van Eerd

Jon van Eerd

De acteur heeft een uitnodiging voor een lunch gepubliceerd die hij ’een tijd geleden’ kreeg namens de makers van de comedyserie Jeuk. „Beste Peter Heerschop. JEUK is toch dat programma waar ik een tijd geleden een uitnodiging van Kemna kreeg voor een lunch.. erm lunch, ik bedoel lunch. Zei ik lunch? Ja, lunch...”, schrijft Jon van Eerd.

De uitnodiging is voor een lunch waarbij ’tevens wat opnames gemaakt worden, die dan weer in één van de afleveringen voor het nieuwe seizoen gebruikt kunnen worden’. De genodigden krijgen ook een opdracht mee: „Peter Heerschop doet alsof hij depressief is en julie doen dan weer alsof jullie je carrière aan hem hebben te danken, om zijn humeur wat op te peppen.”

’Onbetaalbaar’

„Je begrijpt het al, je slaat een modderfiguur als je niet op komt dagen. Uiteraard is dit niet betaald.” En om de genodigden nog extra over de streep te halen, heeft het castingbureau ook een chauffeur geregeld om hen naar het Friese Pingjum te rijden, waar de inmiddels beruchte castingboerderij van de gevallen castingdirector Job Gosschalk staat. „Zodat er geen excuus is om hier niet bij te zijn.”

Het is de volgers niet meteen duidelijk of de betreffende uitnodiging al dan niet satire is, maar gaandeweg ontdekt men dat deze blijkbaar serieus moet worden genomen. En dat levert al snel de nodige reacties op. „Haha, mooie lunch en of je intussen dus onbetaald wil figureren. Onbetaalbaar.” Een ander concludeert dat het zo blijkbaar werkt bij tv en is benieuwd wanneer de betreffende scène op tv te zien is. „Dan kunnen we kijken wie erin is getrapt.”

Opspraak

Deze week werd bekend dat Kemna Casting en Job Gosschalk, die jarenlang als castingdirector voor het bedrijf werkte en vorig najaar in opspraak kwam omdat hij vele acteurs geïntimideerd en seksueel misbruikt zou hebben, eindelijk definitief uit elkaar zijn. Het heeft enige tijd geduurd, omdat Gosschalk - die het land verlaten heeft - speciaal terug naar Nederland moest komen om zijn handtekening te zetten, verklaarde journalist Frank Waals.

Ondertussen komen er steeds meer geluiden naar buiten dat de bedrijfscultuur bij Kemna Casting niet is om over naar huis te schrijven. Er zou een gespannen en grimmige sfeer heersen, zo omschreef een insider binnen Kemna de eerste weken na het Gosschalk-debacle vorige week in de Nieuwe Revu. Het is twee medewerkers zo hoog komen te zitten, dat zij besloten hebben mee te werken aan een item op tv hierover.