Nieuws/Entertainment
1939813
Entertainment

Prins Harry en Meghan Markle hebben invloed

Het aanstaande bruidspaar prins Harry en Meghan Markle behoort volgens het Amerikaanse weekblad Time tot de honderd invloedrijkste mensen in de wereld. Ook de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) wordt door Time op de donderdag gepubliceerde lijst genoemd, in één adem met onder anderen de presidenten Donald Trump (VS), Xi Jinping (China), Emmanuel Macron (Frankrijk) en Mauricio Macri (Argentinië).

„Prins Harry heeft wanneer hij een kamer met alleen maar vreemden binnenkomt, de gave om iedereen op zijn gemak te stellen. Hij is enorm volwassen geworden”, aldus Elton John, die voor Time de verdiensten van de prins opsomde. Invloed heeft Harry onder meer door de Invictus Games, de strijd tegen aids en voor meer begrip en respect voor mensen met mentale problemen. „Hij weet echt te helpen.”

„Wat je bij Meghan ziet, is geen namaak. Ze heeft hoofd en hart op de juiste plaats”, schreef de Indiase actrice, producer en voormalige Miss World, Priyanka Chopra. „Haar mededogen, zo duidelijk in de goede doelen die ze ondersteunt, en haar drang om stereotypen af te breken - duidelijk in haar acties - zullen haar verbinden met een generatie die veel behoefte heeft aan compassie en vriendelijkheid. Bovenal is Meghan een belangrijke beïnvloeder in een wereld die sterke publieke figuren nodig heeft om te respecteren en tegen op te zien.”

Autorijden

De Saudische kroonprins geeft hoop, zo schreef actievoerster Manal al Sharif, die jarenlang streed om opheffing van het verbod op autorijden door vrouwen. „Er is een licht optimisme in het koninkrijk. De kroonprins is de beperkingen voor vrouwen aan het opheffen, waardoor wij kunnen werken en komen op plekken die altijd aan mannen waren voorbehouden. In juni zullen we eindelijk mogen rijden. Er wordt serieus over gesproken om vrouwen voor het eerst politieke posities te laten behouden en de mannelijke voogdij volledig af te schaffen.”

Op de nogal op Amerika gerichte lijst staan verder onder anderen Roger Federer, Rihanna, Nicole Kidman, Trevor Noah, Justin Trudeau, Oprah Winfrey, maar ook speciaal aanklager Robert Mueller die president Trump het leven zuur maakt.