Nieuws/Entertainment
1939830
Entertainment

Queens ’laatste’ diner met leiders Gemenebest

Koningin Elizabeth heeft donderdagavond een diner gegeven voor alle leiders van de Gemenebestlanden. Die zijn in het Verenigd Koninkrijk voor een topconferentie. Volgens Britse koningshuisdeskundigen is het goed mogelijk dat het Elizabeths laatste diner met alle leiders van de Gemenebestlanden was.

De volgende topconferentie van de Gemenebestlanden, de Commonwealth Heads of Government Meeting, vindt in 2020 plaats in Maleisië. Gezien haar leeftijd maakt koningin Elizabeth geen verre reizen meer. De royaltydeskundigen verwachten daarom niet dat de 91-jarige vorstin die reis nog maakt.

Tijdens het diner namen verschillende leiders het woord, sommigen leken afscheid te nemen van Elizabeth. „Wij hebben begrepen dat ze haar taken als hoofd van het Gemenebest terug gaat schroeven”, sprak de president van Ghana in zijn toost, die daarmee volgens hem een extra lading kreeg. „Ze zal altijd een icoon van het Gemenebest blijven.”

Ook Elizabeth zelf sprak. Ze zei „verrukt” te zijn dat de topconferentie van leiders van de Gemenebestlanden voor het eerst in jaren plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk. „Dit diner is voor ons een kans om samen te komen als vrienden, en ik ben dankbaar dat zovelen van jullie er dit keer bij zijn.”