Entertainment/TV
1943000103
TV

CvdM vreest voor onafhankelijkheid NPO-onderzoek naar DWDD

Het Commissariaat voor de Media maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van het onderzoek dat de NPO heeft aangekondigd naar de werkcultuur bij het programma De wereld draait door. Volgens de mediawaakhond, die toezicht houdt op het naleven van de Mediawet, zou niet alleen de uitvoering maar ook het geven van de opdracht voor het onderzoek in onafhankelijke handen moeten liggen. Het Commissariaat heeft bij de NPO en het ministerie aangegeven deze taak op zich te willen nemen, meldt een woordvoerder woensdag aan ANP.

„De NPO en in ieder geval een van haar leidinggevenden zijn - kort gezegd - te veel onderwerp van onderzoek om zelf opdrachtgever te kunnen zijn”, aldus de mediawaakhond. NPO-directeur Frans Klein, die eerder als directeur van de Vara verantwoordelijk was voor DWDD, legde dinsdag voorlopig zijn functies neer. Volgens het Commissariaat moet elke schijn van sturing, ook bij het verstrekken van de opdracht voor het onderzoek, voorkomen worden. „Het opdrachtgeverschap kan ook bij een andere partij liggen, zolang het maar niet de NPO of BnnVara is en de onafhankelijkheid maar gewaarborgd is.”

Woede-uitbarstingen

Het Commissariaat wijst erop dat eerder deze week ook Mariëtte Hamer, de regeringscoördinator grensoverschrijdend gedrag, en BnnVara-directeur Suzanne Kunzeler hierop hebben gewezen. Het NPO-onderzoek richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. Klein was destijds als mediadirecteur van BnnVara nauw betrokken bij de opnames van DWDD en kreeg later een functie als directeur Video bij de NPO.

Maandag maakte een woordvoerder van de NPO bekend dat het onderzoek naar de werkomstandigheden door een extern en onafhankelijke partij „Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan. Uiteraard is hierbij van groot belang dat de betrokken medewerkers worden gehoord en dat het onderzoek recht doet aan hun belangen”, aldus de omroep..

Het onderzoek volgt op een artikel in de Volkskrant waarin meer dan vijftig oud-medewerkers van DWDD hun verhaal deden. Zij spreken van „extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen” door Matthijs van Nieuwkerk. Klein zei in de krant niet van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen geweten te hebben. Hij erkende dat sommige uitspraken van Van Nieuwkerk ’te ver’ gingen, maar zei dat het ook ’de werkcultuur’ was. Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BnnVara verbroken. De NTR heeft Van Nieuwkerk van alle programma’s die hij maakte rond de Top 2000 gehaald.