Nieuws/Entertainment
1943087
Entertainment

’Ik dacht: dit houd ik niet vol, ik maak er een einde aan’

Angststoornis dreef Herman Brusselmans bijna tot zelfmoord

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans

De Vlaamse auteur Herman Brusselmans kampt al zijn hele leven met een angststoornis en heeft zelfs overwogen een einde aan zijn leven te maken. „Dit houd ik niet vol, ik maak er een einde aan, dacht ik toen.”

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans

Dat vertelt hij in gesprek met psychotherapeut Glenn Helberg, in het tv-programma The Therapist (Viceland). De 60-jarige Brusselmans omschrijft zichzelf hierin als een ’angstig jongetje’. „Toen ik een twintiger was, bleek dat voor het eerst echt. Maar ik ben het altijd geweest. Ik kroop altijd in een hoekje.”

De schrijver - een van de populairste van België - zegt dat zijn agressieve buien voortkomen uit emotie. „In mijn persoonlijke leven wil ik een relatie die perfect is. Ik wil dat er geen barsten in komen. Ik wil dat er geen ruzies zijn. En als die er wel zijn, dan ga ik een grens over. Dan ga ik ’over de rooie’, zoals dat heet. Dan kan ik potentieel – verbaal – zeer agressief worden. Dat is verschrikkelijk. Het is verschrikkelijk, maar het hoort bij mij.

Vader

Brusselmans ziet veel van zijn vader terug in zichzelf. „Een heel vriendelijke en leuke man, tot hij omsloeg. Hij was veehandelaar en altijd gestrest en onrustig. Ik heb veel dierenleed gezien, iedereen was gespannen. Daar zoek ik de oorsprong van mijn angststoornis. Je wist nooit hoe je hem zou krijgen. Dan kwam hij thuis van een veemarkt of zo, en dan zaten wij eigenlijk allemaal te beven. ’Hoe gaat hij binnenkomen. Gaat hij leuk zijn of niet?’ Dat ondervinden de mensen die dicht bij mij staan ook.”

Om te ontsnappen aan de angst, greep de schrijver in het verleden regelmatig naar de fles. „Ik ben alcoholist geworden. Drank was mijn medicijn tegen de angst, maar ik heb ook medicamenten geslikt. Dokters hebben mij dat voorgeschreven. Ergens in de jaren tachtig heb ik zelfs zo diep gezeten dat ik er een eind aan dacht te maken. Dit houd ik niet vol, ik maak er een einde aan, dacht ik toen.”

’Lelijke, oude Belg’

Ook zijn Amsterdamse vriendin Lena, met wie de Vlaming inmiddels twee jaar samen is, krijgt het volgens Brusselmans regelmatig flink te verduren. „Ik heb haar al veel leed berokkend met die buien. Maar ik ben 60, terwijl mijn vriendin een aantrekkelijk meisje van 26 jaar is. Dan denk ik: wat doet zij bij zo’n lelijke, oude Belg? Terwijl ze waarschijnlijk iedere leuke jongen kan krijgen. Uit onzekerheid voel ik me dan minderwaardig. En dan kan ik onredelijk jaloers zijn.”