Nieuws/Entertainment
1946376
Entertainment

Katja Herbers denkt dat robots aan de macht komen

Katja Herbers

Katja Herbers

Katja Herbers is vanaf maandag te zien in de HBO-serie Westworld die op Ziggo Movies & Series wordt uitgezonden. Over haar rol in deze serie over een themapark waar robots de macht overnemen, kan ze nog niet veel vertellen. Wel laat ze weten het leuk te vinden dat de serie over een onderwerp gaat wat volgens haar best wel eens waarheid zou kunnen worden.

Katja Herbers

Katja Herbers

Herbers speelt in Westworld de rol van Grace, een bezoekster van het Western-themapark. „De rollen zijn omgedraaid in het tweede seizoen van de serie. Het wordt duidelijk dat de mensen niet langer de baas zijn. De robots werden zich aan het eind van het eerste seizoen langzaam bewust van wat hen allemaal aangedaan werd. Dat pikken ze niet langer. Ze komen in opstand. Dat is het moment dat mijn personage het park bezoekt, als er totale chaos heerst. Wat ik bijzonder vind is dat de sympathie van de kijker bij de robots ligt. Het verhaal van de serie is geen kleintje. Het gaat over hoe wij als mensen van de aardbol geveegd worden door artificial intelligence. Dat verhaal zal meerdere seizoenen beslaan.”

Angstig

Herbers vindt het een interessante denkexercitie dat de robots de macht overnemen. ’’Ik vind het heel bijzonder dat de serie vragen stelt waar we volgens mij mee te maken krijgen. De pas overleden Stephen Hawking waarschuwde al artificial intelligence de grootste bedreiging van de mensheid is. Dat is een angstig toekomstbeeld.”

„Ik was al fan van Westworld voordat ik mee mocht doen. Toen ik hoorde dat er een HBO-serie was waar Anthony Hopkins, Ed Harris en Jeffrey Wright eraan meededen was dat voor mij genoeg reden om te gaan kijken. Dat zijn niet de minsten! Vroeger had ik de stiekeme hoop te mogen spelen in zo’n steengoede Amerikaanse serie. Ik keek naar The Sopranos, Six Feet Under, Mad Men… Ja, dat vind ik wel erg leuk, dat dat gelukt is.”