Nieuws/Entertainment
1952089
Entertainment

'Baby Cambridge' schrijft nu al historie

Het nieuwe Britse prinsje heeft maandag meteen bij zijn geboorte al geschiedenis geschreven. Het derde kind van de hertog en hertogin van Cambridge - William en Catherine - is namelijk de eerste mannelijke nakomeling van een monarch die in de lijn van troonopvolging een eerder geboren zus niet passeert. Sinds drie jaar hebben jongens bij de troonopvolging namelijk geen voorrang meer op meisjes.

Als de wet niet was veranderd dan was 'baby Cambridge', zoals het prinsje in afwachting van zijn naam wel wordt genoemd, automatisch zijn op 2 mei 2015 geboren zus prinses Charlotte gepasseerd. Hij had dan vierde gestaan, na grootvader prins Charles, vader William en de op 22 juli 2013 geboren oudere broer prins George. Nu evenwel is de baby vijfde.

De wijziging werd in 2011, kort na het huwelijk van William en Catherine, in gang gezet omdat het wenselijk werd gevonden dat hun eerstgeborene ongeacht geslacht na Charles en William in de lijn van troonopvolging zou komen. Jongen of meisje zou niet meer moeten uitmaken. Maar een wijziging vraagt veel tijd, mede omdat de vijftien andere landen waar de Britse koning(in) ook staatshoofd is, de opvolgingsregels eveneens en liefst gelijktijdig moesten veranderen.

Pas in maart 2015 was het hele wetgevingsproces rond. Gelukkig was het eerste kind van William en Catherine een jongetje, zodat het niet uitmaakte wanneer de regeling inging. Voor de ooms en tante van prins William maakte het niet uit. De na prins Charles als tweede in het gezin van koningin Elizabeth geboren prinses Anne komt op de lijst van troonopvolgers na haar jongere broers Andrew en Edward, en hun kinderen. Anne staat nu dertiende. Als de regel in haar tijd al was veranderd, dan was ze nu de zevende geweest.