Entertainment/Sterren
1958856184
Sterren

Misbruikzaak Bill Cosby wordt niet heropend

De misbruikzaak tegen Bill Cosby wordt niet heropend. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verzoek daartoe van de openbaar aanklagers verworpen. De voormalig acteur en komiek blijft daardoor op vrije voeten.

De inmiddels 84-jarige Cosby kreeg in 2018 een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar voor het drogeren en misbruiken van Andrea Constand. Het hooggerechtshof van de staat Pennsylvania schrapte zijn veroordeling echter vorig jaar omdat het proces oneerlijk zou zijn geweest.

Cosby was in hoger beroep gegaan omdat gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur ooit aflegde in een civiele rechtszaak. Hij dacht dat die verklaring nooit tegen hem kon worden gebruikt in een strafzaak, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. Aanklagers hebben daarmee zijn rechten geschonden, zo vond Cosby. In juni kreeg de acteur gelijk en kwam hij op vrije voeten.

Cosby was een van de eerste beroemdheden die sinds de start van de #MeToo-beweging werd veroordeeld. Naast Constand beschuldigden nog tientallen vrouwen hem van seksueel misbruik. Constands beschuldigingen waren echter de enige die niet verjaard waren.