Nieuws/Entertainment
1975804633
Entertainment

’Huidskleur baby Archie onderwerp van gesprek in paleis’

Meghan: ’Ik wilde niet meer leven’

Prins Harry and Meghan Markle tijdens het interview.

Prins Harry and Meghan Markle tijdens het interview.

Toen ze in het Verenigd Koninkrijk woonde, ging het zo slecht met Meghan (39), dat de vrouw van de Britse prins Harry (36) niet meer wilde leven. Dat heeft ze gezegd in het interview dat het stel gaf aan Oprah Winfrey. Ook vertelde de hertogin van Sussex dat er in het paleis „zorgen om en gesprekken over” de huidskleur waren van hun zoon Archie. Het stel maakte verder bekend dat hun tweede kind een meisje is.

Prins Harry and Meghan Markle tijdens het interview.

Prins Harry and Meghan Markle tijdens het interview.

In het interview met Oprah Winfrey, dat zondagavond werd uitgezonden in de Verenigde Staten, zegt Meghan dat de harde aanvallen van de Britse tabloid haar diep hebben geraakt. Het stoort de Amerikaanse dat het Koninklijk Huis haar niet heeft beschermd voor de „karaktermoord” die volgens de voormalige actrice op haar werd gepleegd.

Het breekpunt kwam voor Meghan toen de kritiek van de tabloids bleef aanhouden, ook nadat prins Harry en zij waren getrouwd. Het brak haar. „Ik wilde niet meer leven. Dat was een heel duidelijke, echte en constante gedachte. Angstaanjagend.”

Schaamte

Meghan zegt dat ze naar verschillende mensen binnen het Koninklijk Huis was gegaan voor hulp, maar werd tegengehouden door „het instituut”. Op een bepaald moment had ze zelfs, tevergeefs, de HR-afdeling van het paleis geraadpleegd. De hertogin van Sussex herinnert zich hoe zeer zij zich schaamde voor haar mentale toestand en hoe moeilijk het was om dat toe te geven aan haar echtgenoot.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Ze legt uit dat ze als vrouw van een prins niet zomaar op eigen houtje naar een ziekenhuis of kliniek kon gaan. „Dat gaat gewoon niet. Ik kon geen Uber bestellen in het paleis, zo werkt het gewoon niet. Je levert alles in: paspoort, rijbewijs, sleutels.”

Ook prins Harry, die zich later bij het interview voegde, laat weten op allerlei manieren om hulp te hebben gevraagd. Maar zijn familie stond daar niet voor open. De prins verklaart dat ook hij op bepaald moment niet meer wist wat hij moest doen, en daar zelf ook mentaal onder leed. „Ik denk dat ik me schaamde om dat toe te geven”, vertelt hij over psychische problemen van zijn vrouw. In zijn familie zou dat ook niet bespreekbaar zijn. „Daar is het idee altijd: zo is het gewoon. We moeten allemaal met deze druk omgaan.”

De aanvallen van de tabloids gingen volgens hem veel te ver en hij was dan ook bang voor een slechte afloop, zoals bij zijn moeder, prinses Diana. „Mijn grootste zorg was dat de geschiedenis zich zou herhalen. En dat gebeurde. Maar het was gevaarlijker, want nu kwam er ras bij en sociale media.”

Huidskleur

Het raakte Meghan hard dat haar zoon Archie – van wie ze beviel in mei 2019 – niet de titel kreeg van prins, en daardoor dus niet in aanmerking kwam voor de beveiliging die andere leden van het Koninklijk Huis wel krijgen. Ze vertelt dat er tijdens haar zwangerschap ook gesprekken zijn geweest over „hoe donker zijn huid zou zijn als hij geboren zou worden”.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

„Er werd dus gevraagd hoe ’donker’ de baby zou worden?”, vraagt Oprah, waarop Meghan antwoordt: „Hoe dat zou uitpakken, wat het zou betekenen en hoe dat eruit zou zien.” De gesprekken vonden plaats tussen Harry en iemand van wie het stel de identiteit niet bekend wil maken. „Dat zou zeer schadelijk voor hen zijn”, zegt Meghan.

Ruzie Catherine

Maanden na de bruiloft, die plaatsvond in mei 2018, pakten de Britse tabloids uit met beschuldigingen dat Meghan ruzie zou hebben gemaakt met hertogin Catherine, de vrouw van prins William. Het meningsverschil zou zijn gegaan over de jurken van de bloemenmeisjes. Catherine – Meghans schoonzus – zou daarbij in tranen zijn uitgebarsten.

Maar volgens Meghan was het juist andersom. „Ík moest ervan huilen, en het deed me erg veel pijn.” Wat er precies is gezegd, wil ze niet vertellen. Wel zegt Meghan dat Catherine haar excuses heeft aangeboden en haar bloemen en een briefje heeft gestuurd.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

„Het was geen confrontatie”, zegt ze er verder over. Maar ze was boos over hoe de media met het verhaal aan de haal gingen, en hoe het Koninklijk Huis niets deed om het verhaal recht te zetten. „Het was moeilijk te accepteren dat ik de schuld kreeg voor iets wat ik niet had gedaan, maar wat mij juist overkwam.”

Meisje

Pas als Harry zich later bij het interview voegt, wil het echtpaar onthullen wat het geslacht zal zijn van hun nog ongeboren kindje. „Het is een meisje”, zegt Harry. „Het is fantastisch, en we zijn zeer dankbaar. Om een kind te krijgen is geweldig, maar nu hebben we straks een jongen en een meisje.” Daar lijkt het ook bij te blijven. „Klaar. Two it is.” Meghan is komende zomer uitgerekend.

Geldkraan dicht

Begin 2020, toen Harry en Meghan besloten een stap terug te doen uit de koninklijke familie, werd direct de geldkraan dichtgedraaid, verklaart de prins. Dat is de reden dat het stel een deal maakte met streamingdiensten Netflix en Spotify.

Het gezin had dringend geld nodig om de beveiliging te kunnen betalen. Harry ontkent dan ook dat ze uit de familie stapten om meer geld te kunnen verdienen. „Dit was nooit onze intentie.” Volgens Harry was er nooit een ’groter plan’. „Het enige wat ik nodig had, was genoeg geld om de beveiliging te kunnen betalen zodat mijn gezin veilig was.”

De enige reden dat ze het financieel nog enigszins konden uitzingen, was door de erfenis van zijn moeder Diana. Volgens Harry is dat een teken dat zijn moeder „het zag aankomen”.

Familiebanden

Over de band met zijn vader is prins Harry niet bepaald positief. Hij zegt dat hij altijd van prins Charles zal blijven houden, maar teleurgesteld is in het gebrek aan steun dat hij kreeg van zijn vader toen Meghan en hij het moeilijk hadden en te maken kregen met racisme.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Hij voelde zich in de steek gelaten door zijn vader, die volgens hem niets deed toen Meghan, net als zijn eerste vrouw Diana, psychische problemen had. „Hij heeft ongeveer hetzelfde meegemaakt als ik.” Harry stelt dat er nog altijd veel pijn is. „Het is een van mijn prioriteiten om die relatie te verbeteren.”

Van zijn broer William zal hij altijd zielsveel blijven houden. „Hij is mijn broer, we zijn samen door een hel gegaan. Ik bedoel, we hebben zo veel gedeelde ervaringen. Maar op het moment bevinden we ons op verschillende paden.”

Queen

Over koningin Elizabeth spreken beiden lovend. Zo vertelt Meghan dat zij altijd heeft genoten van het gezelschap van de Queen en zegt haar echtgenoot meermaals erg veel respect te hebben voor zijn oma. Het stel laat ook weten Elizabeth direct te hebben gebeld toen het hoorde dat prins Philip was opgenomen in het ziekenhuis.

Met zijn oma, met wie hij nog altijd „een heel goede relatie” onderhoudt, heeft Harry in het afgelopen jaar „meer contact gehad dan in de jaren daarvoor”.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Gebrek aan steun

De twee zouden „zonder twijfel” in de koninklijke familie zijn gebleven als ze meer steun hadden gekregen. „Ik ben treurig over wat er is gebeurd. Maar ik voel me goed, omdat ik weet dat we er alles aan hebben gedaan om het toch te laten werken”, zegt Harry daarover.

Dinsdag zendt Net5 om 20:30 uur het interview op Nederlandse tv uit.

Praten over zelfdoding kan op de site van 113 Zelfmoordpreventie of bel 0900-0113.