Entertainment/Film
1983687538
Film

Schallen biedt troost in ‘The Singing Club’

— Wat: komisch drama

— Regie: Peter Cattaneo

— Met: Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, India Ria Amarteifio

IJskoningin Kristin Scott Thomas ontdooit langzaam.

IJskoningin Kristin Scott Thomas ontdooit langzaam.

Het thuisfront van uitgezonden militairen laat zich horen in The Singing Club, waarin achtergebleven geliefden troost en steun vinden door met elkaar te zingen. Dat fenomeen is stevig geworteld in de Britse praktijk: zo’n tien jaar geleden zag het eerste koor van ‘military wives’ het licht, inmiddels zijn er ruim zeventig van dat soort clubjes.

IJskoningin Kristin Scott Thomas ontdooit langzaam.

IJskoningin Kristin Scott Thomas ontdooit langzaam.

Kolonelsvrouw Kate (Kristin Scott Thomas) werpt zich op als aanjager van het idee, maar krijgt met haar stijve, formele aanpak niemand snel mee. De rebelse Lisa (Sharon Horgan), getrouwd met een andere beroepsofficier, lukt dat beter. Al ontstaat er pas echte harmonie als deze twee tegenpolen na de nodige aanvaringen samen hun schouders eronder zetten en getweeën het koor gaan leiden. Tot het noodlot toeslaat dat de stemmen van alle koorleden dreigt te smoren.

Een kolfje naar de hand van Peter Cattaneo, die doorbrak als regisseur van The full monty (1997). Ook van The Singing Club maakt hij een feelgood-film met een lach, een traan en een keur van kleurrijke karakters: van het verlegen muurbloempje met de verbluffende stem tot de losgeslagen tiener met een klein hartje. Volkomen voorspelbaar allemaal, maar niet onaangenaam. Ook omdat het altijd fijn blijft om ijskoningin Kristin Scott Thomas langzaam te zien ontdooien.

✭✭✭ (3 uit 5)