Nieuws/Entertainment
1985689
Entertainment

Astrid Joosten: nooit naar commerciële zender

Astrid Joosten zal nooit overstappen naar de commerciëlen. Dat bekent de VARA-coryfee dinsdag in de podcast 30 Minuten Rauw van Ruud de Wild.

De Radio 2-dj vroeg Joosten naar haar innige vriendschap met John de Mol. „Ik denk dat de vriendschap zo goed gebleven is omdat ik niet bij hem werk”, stelt de presentatrice. „Ik ben meer van de publieke omroep dan van de commerciëlen.” Joosten heeft naar eigen zeggen in haar carrière een aantal keer een serieus aanbod gehad van een commerciële partij. „Ik heb er heel erg over nagedacht maar het niet gedaan.”

Het meest concreet was het aanbod dat Joop van den Ende haar deed toen hij zijn TV10-avontuur initieerde. „Ik heb samen met Jaap Jongbloed een paar gesprekken gehad”, vertelt ze. „De rode loper lag uit, er lag een blanco cheque. En toen zei Jaap: ik ga het doen, en ik zei: ik ga het niet doen.” Het programma Jongbloed & Joosten dat zij samen maakten, trok eind jaren tachtig wekelijks miljoenen kijkers.

Diepe rouw

Verder vertelt de presentatrice uitgebreid over de dood van haar man in september 2012. „Ik heb gemerkt dat als je het allerergste hebt meegemaakt, dat je dan niet meer weet waar je bang voor moet zijn”, legt ze uit. Haar man Willem Ennes overleed heel plotseling. „Ik durfde het diepe verdriet niet toe te laten, ik was doodsbang voor dat grote zwarte gat. Ik dacht dat ik nooit meer uit die put zou komen als ik de diepte in zou gaan. Ik merkte uiteindelijk dat het niet zo werkt; uiteindelijk bounce je terug. Dat was een enorme ontdekking, toen ik dat snapte, kon ik door die rouw heen komen.”

Ennes koos voor euthanasie. „Hoe slaap je de laatste nacht, wat zeg je? Dat was heel moeilijk. Laat niemand mij ooit meer zeggen dat mensen gemakkelijk kiezen voor euthanasie. Het is het moeilijkste dat er is; je moet heel moedig zijn om dat besluit te nemen.”

De Wild liet dinsdag delen uit het gesprek in zijn uitzending op NPO Radio 2 horen. De podcast is te downloaden via iTunes en de NPO Radio 2-app.