Nieuws/Entertainment
1987466172
Entertainment

Sterren woedend over aanklacht in zaak Breonna Taylor

Een flink aantal Hollywoodsterren heeft kwaad gereageerd op het nieuws dat slechts één van de Amerikaanse agenten die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor wordt vervolgd.

De dood van de 26-jarige leidde tot heel wat ophef en werd vaak aangehaald tijdens de Black Lives Matter-protesten dit voorjaar. De ziekenhuismedewerkster werd in maart doodgeschoten in haar flat in Louisville in de staat Kentucky. Drie agenten in burger deden een inval op zoek naar drugs. Haar vriend schoot op de agenten omdat hij, zo verklaarde hij, dacht dat het inbrekers waren. Er werden geen drugs gevonden. De aangeklaagde politieman werd in juni ontslagen en de andere twee zijn overgeplaatst.

Viola Davis noemde de beslissing in een tweet ’bullshit’ en Mandy Moore liet weten: „Ik heb hier geen woorden voor. Breonna Taylor en haar familie verdienen gerechtigheid.” Mia Farrow vroeg op Twitter: „Dus niemand is verantwoordelijk voor de dood van Breonna Taylor?” en Common deelde in een reeks tweets quotes van burgerrechten activisten als James Baldwin, Martin Luther King en Malcolm X.

Andere sterren uitten hun verontwaardiging over het feit dat de agent niet wordt vervolgd voor de dood van Taylor, maar voor het in gevaar brengen van de buren van de vrouw. Yara Shahidi noemde dat ’een belediging’ en Martin Luther King III, zoon van de bekende activist, twitterde: „Vandaag is er niemand aangeklaagd voor de moord op Breonna Taylor, en haar familie verdient beter.”

Clooney

In een persconferentie woensdag voorspelde de openbaar aanklager in Kentucky, Daniel Cameron, dat sterren en influencers die niet uit Kentucky komen kritiek zouden hebben op de beslissing, maar volgens hem begrijpen zij de gemeenschap daar niet. Daarop reageerde George Clooney, die uit de staat komt. „Ik ben geboren en getogen in Kentucky, mijn ouders en zus wonen er, ik heb er een huis en was er vorige maand nog”, aldus de acteur.

„Het rechtssysteem waarop ik geleerd heb te vertrouwen houdt mensen verantwoordelijk voor hun daden. Haar naam was Breonna Taylor en ze is in haar bed doodgeschoten door drie witte agenten, die niet worden aangeklaagd voor haar dood. Ik ken deze gemeenschap, ik heb in de scholen en kerken van Kentucky geleerd wat goed en slecht is. Ik schaam me voor deze beslissing.”