Nieuws/Entertainment
1991804
Entertainment

James Van Der Beek vertelt over dyslexie

James Van Der Beek is open over zijn problemen met dyslexie in een video die woensdag online kwam. De Dawson’s Creek-acteur zegt daarin onder meer: „Als ik iets tegen mijn jongere zelf kon zeggen, dan zou het zijn: heb er wat lol mee.”

De clip is onderdeel van de #MyYoungerSelf-campagne van een instituut dat iets wil doen aan het stigma van mentale stoornissen en leerproblemen onder kinderen. Sterren onder wie Kristen Bell en Sarah Silverman geven hun jonge fans daarin advies door hun raad voor hun jongere zelf op te nemen. James vertelt zichzelf daarin ook: „Je weet dat je niet dom bent dus denk nooit ook maar een seconde dat je dat wel bent.”

Hij benadrukt de positieve gevolgen van een leerprobleem als dyslexie. „Al dat extra werk dat je zal moeten doen, de mentale gymnastiek die erbij komt kijken om verbanden te leggen die voor anderen meteen duidelijk zijn, dat zal een deel van je hersenen activeren. Het stelt je open voor ideeën die voor anderen misschien gek zijn, maar dat is wat jou anders maakt. Er is een reden waarom creatieve mensen vaak dyslectisch zijn.”