Entertainment/Sterren
1996472806
Sterren

Gerard Cox (81) neemt afscheid van het podium: ’Welletjes geweest’

Gerard Cox

Gerard Cox

Gerard Cox stopt na ruim zestig jaar met acteren in het theater. Dat heeft de 81-jarige acteur zaterdag gemeld in het programma FM op 5. Het Rotterdamse icoon voltooide vlak voordat corona uitbrak een jubileumshow ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag.

Gerard Cox

Gerard Cox

„Ik heb die voorstelling veertig keer gespeeld, goddank met groot succes”, aldus Cox tegen dj Felix Meurders. „Maar het heeft mij wel twee jaar van mijn leven gekost. Je bent er altijd maar mee bezig. Toen de tournee klaar was, dacht ik: nu is het wel welletjes geweest. Het reizen naar theaters is ook niet meer te doen met die files, je hebt geen idee meer hoe laat je van huis weg moet.”

Cox blijft wel sporadisch klussen doen voor film of televisie. Begin volgend jaar is hij te zien in de komedie Casa Coco, samen met zijn ex-vrouw Joke Bruijs.

De acteur werd begin jaren zestig afgewezen voor de toneelschool, maar ging toch aan de slag als cabaretier. Hij oogstte furore met zijn soloprogramma’s, met het cabaret Lurelei en als duo met Frans Halsema. In de jaren negentig had Cox een enorme tv-hit met de komedieserie Toen was geluk heel gewoon, dat miljoenen kijkers trok en de Gouden Televizier-Ring won.